open-navfaktor-logo
search
Online sjednica
Kolegij Gradskog vijeća Tuzla: Nema rasprave o nepotizmu, gradonačelniku, a ni besplatnog grijanja
Gradsko vijeće Tuzle na današnjoj online sjednici neće raspravljati o mentalnom zdravlju gradonačelnika Jasmina Imamovića i nepotizmu prilikom zapošljavanja u Gradskoj upravi, gradskim institucijama i preduzećima.
30.09.2020. u 16:39
get url
text

Dvije incijative vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića kojima je tražio rasprave nisu prošle Kolegij Gradskog vijeća, a glasanje je spriječila predsjedavajuća Nataša Perić.

Obrazloženje predsjedavajuće

- Po članu 70 Poslovnika, vijećnici su dužni da čuvaju dignitet Vijeća, pa im je, između ostalog, zabranjeno spominjanje privatnog života i poslova. U Rezoluciji o zaštiti ustavnosti, zakonitosti i ljudskih prava, prava na dostojanstvo i rad u normalnim uvjetima Gradskog vijeća i gradskih službi, koje je Vijeće usvojilo 2017. godine, gradonačelnik i svaki državni službenik i namještenik imaju pravo na rad u normalnim uvjetima, odnosno da budu zaštićeni od bilo kakvog pritiska, grubog vrijeđenja i zlostavljanja, kao i drskog ponašanja i ugrožavanja ljudskih prava i sloboda - rekla je, između ostalog, Perić.

VEZANI TEKST-Incijative Mirnesa Ajanovića: Traži da se ispita ima li nepotizma u Gradskoj upravi i da li je gradonačelnik zdrav?!

On je istakla da Gradsko vijeće nije nadležno da raspravlja o navodima na internetu.

- Gradonačelnik i bilo ko drugi imaju lično pravo da demantiraju navode, a mi nismo za to nadležni i to neću dozvoliti, bilo da se radi o gradonačelniku ili državnom službeniku - rekla je Perić te nije dozvolia da se Kolegij uopće izjašnjava o incijativama.

Podsjećamo, na osnovu teksta na portalu bhavangarda.com, a koji su prenijeli još neki portali, u kojem se tvrdi da gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović boluje od duševne bolesti - šizofrenije, Ajanović je tražio da reagira Gradsko vijeće, odnosno da se zatraži da gradonačelnik objavi demant. Također, Ajanović je zatražio, ponukan objavom na Facebook stranici Grad Tuzla, raspravu o istinitosti navoda "u vezi s brutalnim nepotizmom i zapošljavanjem osoba bliskih SDP-u i gradonačelniku Jasminu Imamoviću" u Gradskoj upravi i firmama u većinskom vlasništvu grada.

- U mojoj incijativi u vezi s nepotizmom prilikom zapošljavanja, ja nisam spomenuo niti jedno ime. U prilogu sam stavio objavu s Facebooka, ali nju nije potrebno ni čitati na sjednici. Zašto je problem da se raspravlja o zapošljavanju u Gradskoj upravi, gradskim institucijama i firmama. Također, zašto je problem da načelnik opovrgne navode koji su izneseni na njegov račun - rekao je Ajanović tokom online sjednice Kolegija, koja je prethodila sjednici Gradskog vijeća.

Topla proba grijanja

Ajanović je danas na Kolegiju tražio od gradonačelnika Jasmina Imamovića i menadžmenta javnog preduzeća Centralno grijanje Tuzla puštanje u pogon besplatne tople probe centralnog grijanja radi zaštite zdravlja građana, a posebno djece i starijih osoba.

- Ovih dana u Tuzli su niske temperature, a prognoze kažu da će do početka sezone grijanja 15. oktobra biti i niže. Pored toga, u vremenu smo pandemije koronavirusa i posljednje što treba bilo kome, posebno starijim osobama, jeste prehlada na koju se može nadovezati infekcija COVID-19 - kaže Ajanović.

Za razliku od dvije spomenute incijative Kolegij je o ovoj glasao, ali su vijećnici većine, predvođene SDP-om, bili suzdržani te je zahvaljujući njihovih šest suzdržanih glasova, uz četiri "za", i ova incijativa oborena i nije ni došla na dnevni red Gradskog vijeća Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.