open-navfaktor-logo
search
Udar na državu
Kolegij SDA: Nesposobni poslušnici na vlasti se ne mogu nositi sa secesionizmom koalicionih partnera
Kolegij Stranke demokratske akcije smatra da hibridni rat protiv Bosne i Hercegovine dobija punu fizionomiju i zamah.
12.01.2024. u 10:15
get url
text

VEZANI TEKST - OSA BiH: U toku je hibridni rat protiv institucija države, napadi na Agenciju imaju za cilj njenu destabilizaciju

- Guranje glave u pijesak od strane domaćih i međunarodnih aktera zaduženih za stabilnost BiH, uključujući i bosanskohercegovačke institucije i pravosuđe, očigledno nije način na koji se naša zemlja treba suprotstaviti ovom opasnom procesu.

Izostanak organizovanog odgovora svih patriotskih snaga, mlake reakcije nadležnih i isprazne poruke koje ne prati akcija iz međunarodnih krugova mogu samo dodatno ohrabriti osovinu koja pokušava destabilizirati BiH - saopćili su iz SDA.

Posebno ističu odgovornost inostranog faktora.

- Dio međunarodne zajednice koji je nasiljem nad Ustavom FBiH i nasiljem nad voljom birača doveo na vlast nesposobne poslušnike, koji se očigledno ne mogu nositi sa secesionističkim i destabilizirajućim politikama koalicionih partnera, konačno bi morao priznati svoju grešku i promijeniti odnos spram procesa u Bosni i Hercegovini.

Pokušaj da se politike bazirane na dovršenju ratnih UZP projekata zadovolje i umire guranjem u opoziciju patriotske osovine SDA – DF, ne samo da nije dao rezultat, već je očigledno dolio dodatno ulje na vatru i otvorio prostor za jačanje retrogradnih politika.

Zbog toga bi dio međunarodnih krugova morao prestati da ohrabruje šutnju i kukavičluk nametnutih poslušnika. Secesionistička politika i opasni napadi na stabilnost BiH i mir neće prestati pretvaranjem da oni ne postoje ili nazivanjem tih procesa "trivijalnim", "nebitnim". To su opasne zablude  - upozoravaju iz SDA.

Mora se prestati i sa izjednačavanjem "strana" kojem pribjegava dio međunarodne zajednice, pravdajući time svoje loše procjene i projekte, naglašavaju iz SDA.

- Ne može se izjednačiti kada cijeli sistem u entitetu RS s jasnom namjerom krši Ustav i odluke Ustavnog suda, nacionalističkom retorikom ohrabruje napade na povratnike i kontinuirano provodi aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, sa pojedničanim incidentima u Federaciji BiH.

Ne postoje "strane" koje destabiliziraju BiH, postoji strana koja je u ratu branila cjelovitost države i njen multietnički karakter, a u miru bila konstruktivni faktor u svim procesima koji su jačali državu i vladavinu zakona, i strana koja je u ratu predvodila udruženi zločinački poduhvat, provodila etničko čišćenje i genocid, a u miru pokušava dovršiti ciljeve UZP-a presuđenog pred međunarodnim sudovima - poručili su iz SDA.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.