open-navfaktor-logo
search
Pozitivni pomaci
Kolegij VMBiH postigao dogovor da se državni budžet pripremi do 25. aprila
Kolegij Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji čine predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) te ministri vanjskih poslova i finansija i trezora Bisera Turković (SDA) i Vjekoslav Bevanda (HDZ) postigli su jučer dogovor da se državni budžet pripremi do 25. aprila.
12.04.2022. u 12:11
get url
text

Potvrdila je to danas novinarima u Sarajevu ministrica Turković, naglašavajući da je to pozitivno te ukoliko do toga dođe bit će riješeno i pitanje fininasiranja predstojećih izbora u BiH.

Osvrnula se i na pitanje usvajanja neustavnog Zakona o državnoj imovini Republike Srpske naglašavajući da on kao takav ne može opstati.

- Visoki predstavnik Christian Schmidt je dao svoje mišljenje o njegovoj nezakonitosti i i ostavio prostora da se povuče, a ukoliko do toga ne dođe doći će i do poništavanja tog zakona - kazala je Turković.

Kaže da je jučerašnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj se nije diskutiralo o tom zakonu, ali jeste o određenim odlukama Predsjedništva BiH ukazala da ne postoji jedinstvo mišljenja u NSRS-u i da postoje snažne opozicione snage koje ne misle kao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

- Nadam se da će te progresivne strane dolaziti sve više do izražaja i da će one djelovati i u pogledu zakona o nepokretnoj imovini, odnosno o revitalizaciji onoga što se pokušava nametnuti - zaključila je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.