open-navfaktor-logo
search
Privid rada
Kolegij Zastupničkog doma BiH dogovara novu sjednicu: Hoće li reciklirane inicijative na dnevni red
Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak se treba dogovoriti o novoj redovnoj sjednici ovog doma, koja bi prema ranijim najavama mogla biti krajem mjeseca, ali je pitanje šta uopće mogu staviti na njen dnevni red s obzirom na trenutnu blokadu i ucjene SNSD-a.
07.10.2023. u 15:53
get url
text

VEZANI TEKST - Blokada i ucjene u Parlamentu BiH, delegati iz SNSD-a nisu podržali nijedan zakon

Teško je očekivati da u skorije vrijeme bude novih i važnih akata iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ako se uzme u obzir stav SNSD-a da nema usvajanja nikakvih zakona dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim SNSD želi "protjerati" strane sudije.

To se pokazalo i na posljednjoj sjednici kada je s dnevnog reda, četvrti put, skinut zakon o sudovima BiH, a to se pokazalo i u srijedu na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kada su oborena sva tri zakona koja su bila na dnevnom redu, a tiču se potreba građana, privrednika i zaposlenih u institucijama BiH. SNSD i HDZ su tada oborili i inicijativu Kemala Ademovića iz partnerskog NiP-a.

Stoga, prema onome što se od ranije nalazi u proceduri, na dnevni red sjednice Zastupničkog doma mogu biti stavljena tek dva zakona i dvije inicijative, osim ako se iz ladica ne izvuku izmjene Izbornog zakona BiH koje je prošle godine predložio HDZ, i zakoni koji stoje iz pretprošlog i ranijih saziva Parlamenta BiH.

U proceduri se trenutno nalaze zakoni o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, te o vanjskim poslovima, koji nisu usvojeni prošli put, ali je neophodno okončati proceduru.

U paralmentarnoj proceduri se nalaze i dvije inicijative, jedna kojom zastupnici Naše stranke žele regulisati status električnih romobila, i druga kojom zastupnik NiP-a Nihad Omerović traži analizu provođenja revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

No ne bi bilo prvi put da dnevni red pune inicijative i izmjene zakona koje predlažu parlamentarci.

VEZANI TEKST - Uprkos "konstruktivnom sastanku": Četvrti put SNSD s dnevnog reda Vijeća ministara BiH skida zakon o sudovima

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH, osvrnuo se na sjednicu Doma naroda održanu u srijedu, kada je SNSD oborio i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja koje su predhodno dobile jednoglasnu podršku Zastupničkog doma u oba čitanja, podršku Doma naroda u prvom čitanju i jednoglasnu podršku svih komisija.

- Ako se odbije zakon koji je etnički, regionalno i politički neutralan, znači da je vladajuća stranka iz RS-a spremna držati sve građane kao taoce do ispunjenja njihovih političkih ciljeva koji su nerealni – rekao je Dunović.

Istakao je da stoga ne zna šta ova parlamentarna većina može staviti na dnevni red nove sjednice, a da može proći.

- Čak i da ne postoji blokada, dinamika rada Vijeća ministara BiH i Parlamenta je takva da već nekoliko sjednica imamo dnevni red koji je smiješan. Ne očekujem kontruktivne sjednice. Možda bude sjednica da se stvori privid ili je možda nikako ne zakažu – dodao je Dunović.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, stava je da će na dnevnom redu nove sjednice doma opet biti izvještaji državne revizije i drugi izvještaji za prethodni period koji su uvijek pri ruci da se napravi privid rada Zastupničkog doma.

- Naravno, tu će uvijek biti inicijativa koje zastupnici sadašnje parlamentarne većine, a opozicije iz ranijeg perioda "recikliraju" i na populistički način prikazuju kao brigu za rješavanje problema građana. Nema sistemskih zakona, nema zakona koje je parlamentarna većina navodno dogovorila i parafirala, kako su predsjednici stranaka "Trojke" govorili, a to su zakon o sudovima, zakon o sprečavanju sukoba interesa i nema više desetaka zakona navedenih u Programu rada Vijeća ministara za 2023. Smatram da su državne institucije ponovo u blokadi, ali sada na jedan suptilniji način, pravi se privid da se radi, a glasanjem protiv bitnih zakona i odluka kadrovi SNSD-a blokiraju evropski put BiH i njen napredak - dodao je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.