open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Kolektiv NUBBiH o vlasništvu nad Vijećnicom: Gradonačelnica Karić u borbi protiv kulture
Iznenađeni smo saopćenjem kako je Grad Sarajevo uspio upisati pravo vlasništva nad zgradom Vijećnice bez učešća Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u tom postupku, kao dugogodišnjeg nosioca prava raspolaganja, odnosno prava korištenja, saopćio je danas Kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.
03.03.2023. u 14:04
get url
text

Ističu da je NUBBiH od 1951. godine nosilac prava raspolaganja nad zgradom Vijećnice, po odluci tada nadležnih organa Grada Sarajeva.

- Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, a ni advokat koji zastupa instituciju nisu obaviješteni o ovom postupku i o ovom rješenju, iako Zemljišno-knjižni ured, Odsjek za harmonizaciju, imaju podatke i zahtjev NUBBiH za upis prava vlasništva, shodno Zakonu o stvarnim pravima FBiH. Biblioteka je podnijela zahtjev Općini Stari Grad (prije više od dvije godine) na čijoj se lokaciji nalazi zgrada Vijećnice, da je upiše u katastarski operat, koji ni do danas nije riješen, a sve na osnovu Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH - saopćili su iz NUBBiH.

Dodaju da je "nakon granatiranja zgrade Vijećnice (25. augusta 1992.), zatim poslijeratnog nerješavanja pravno-finansijskog statusa NUBBiH, ovo najveći napad na ovu instituciju u njenoj časnoj misiji kulture, obrazovanja i nauke".

- U časnoj historiji Sarajeva gradonačelnici su se zalagali za što bolje uvjete i afirmaciju Biblioteke, kao jednog od simbola kulturnog identiteta države BiH; izgleda da smo sada dočekali gradonačelnicu koja čini suprotno i otima stečeno pravo Biblioteke i u tom činu borbe protiv kulture trijumfalno informiše javnost - saopćili su i dodali:

- S obzirom na to da NUBBiH i advokat koji je zastupa nisu dobili ni rješenje po kojim se upisuje pravo vlasništva Grada Sarajeva, jasno je da ćemo svim pravnim sredstvima pobijati prava vlasništva i navedeni upis Grada Sarajeva, a protiv odgovornih podnijeti krivične prijave, jer se letimičnim uvidom u ZK izvadak koji gradonačelnica prezentira na službenom Twitter i Facebook nalogu vidi da se nije čekala ni pravosnažnost pomenutog rješenja.

VEZANI TEKST - Vijećnica od danas u potpunom vlasništvu Grada Sarajeva

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine će, kako ističu, istrajati u namjeri da zgrada Vijećnice pripada kulturi, onoj istinskoj, vjekovnoj, historijskoj, koja ima transcendirajuću vrijednost, a ne relativnu vrijednost pseudopolitičkog i administrativno-upravnog aparata i na tom planu pozivaju javnost da se uključi.

Vijećnica u Sarajevu od danas je zvanično u potpunom vlasništvu Grada Sarajeva, informacija je koju je na Twitteru obznanila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.