open-navfaktor-logo
search
Mezarje Veljaci
Kolektivna dženaza u Bratuncu 12. maja: Sedmogodišnja Amira će biti ukopana uz majku Safiju
Posmrtni ostaci šest žrtava proteklog rata spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će se u petak, 12. maja, održati u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju "Veljaci" u Bratuncu.
08.05.2023. u 11:33
get url
text

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su tokom 1992. godine ubijene na području Bratunca, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani u kasnijim godinama na području Bratunca, Srebrenice, ali i Ilijaša.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine su četiri žene. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana jeste Amira Paraganlija. Ona je imala svega sedam godina kada je zajedno sa svojom majkom Safijom ubijena u mjestu Joševa kod Bratunca, u maju 1992. godine. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani 2021. godine, a kada su u Joševi otkrivene dvije zajedničke grobnice iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci ukupno pet žrtava i to dvije žene i troje djece. Tom prilikom su ekshumirani i posmrtni ostaci Amirine majke Safije Paraganlija. Ona je u momentu smrti imala 31 godinu, a svoj konačan smiraj će također naći nakon ovogodišnje kolektivne dženaze, uz svoju kćerku Amiru.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana jeste Rukija (Selima) Paraganlija, rođena 1925. godine u Biljači kod Bratunca. Ona je imala 67 godina u momentu kada je ubijena, 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani također na lokalitetu Joševa u oktobru 2021. godine.

Konačan smiraj ove godine naći će i Sabaheta (Šukrija) Hasanović, rođena 1952. godine u mjestu Abdulići kod Bratunca. Ona je nestala u novembru 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Miholjevine, općina Srebrenica, u novembru 2020. godine.

Ove godine će u Veljacima biti ukopan i Šaćir (Šahina) Muminović, rođen 1952. godine u Mihaljevićima kod Bratunca. On je također 1992. godine ubijen na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2003. godine na lokalitetu Sikirići, općina Bratunac.

U Bratuncu će 12. maja biti ukopan i Alija (Ramo) Hodžić, rođen 1963. godine u Suhoj kod Bratunca. On je također nestao u maju 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 1996. godine na lokalitetu Žerovanj, općina Ilijaš, saopćio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.