open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Kolektivni centar u Hrasnici bit će stambena zgrada sa 33 stana
Realizacija projekta će koštati pet miliona KM. Objekat će imati stanove od garsonjera do trosobnih, rekao Malik Garibija
24.05.2019. u 07:17
get url
text
Kolektivni centar Hrasnica

U kolektivnom centru u Hrasnici, jedinom takve vrste u Kantonu Sarajevo, trenutno boravi 23 porodice. Prema riječima Malika Garibije, ministra rada, socijalne politike, raseljenih i izbjeglih Kantona Sarajevo, uvjeti u centru su katastrofalni, dodavši kako je planirana rekonstrukcija objekta u funkcionalnu stambenu zgradu sa 33 stana. Kaže da početak radova zavisi od implementatora projekta CEB II.

Sve porodice će se biti smještene

- Držimo da je sramno što takav vid stambenog zbrinjavanja još postoji toliko godina nakon rata. Prilikom posjete kolektivnom centru u Hrasnici lično sam se uvjerio u katastrofalne uvjete u kojima borave osobe tu smještene. U centru trenutno borave 23 porodice, od kojih je sedam porodica raseljenih sa teritorije današnjeg entiteta RS, šest raseljenih sa područja današnjeg Kantona Sarajevo i deset socijalno ugroženih porodica - govori nam Garibija.

Upitali smo kada se može očekivati rekonstrukcija objekta i šta će biti sa ove 23 porodice?

- Tačan datum početka radova zavisi od implementatora. Naime, CEB II je kompleksan projekat koji uključuje sve nivoe vlasti i o tom dijelu ne odlučuje Kanton Sarajevo. Imamo dobru saradnju sa svim nivoima i žalimo što obaveze koje su bile u nadležnosti Kantona Sarajevo nisu riješene mnogo ranije. Sve porodice će biti smještene u stanovima za čije je rentanje Kanton Sarajevo osigurao sredstva - rekao nam je Garibija.

Podsjeća da je Kantonalno ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u saradnji sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i UNHCR-om, provelo aktivnosti na provođenju projekta "Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja", u okviru Projekta CEB II.

Dobio sam upozorenja s viših nivoa vlasti

- Tokom 2011. godine kandidovana su tri potprojekta u Kantonu Sarajevo, među kojima je i rekonstrukcija objekta kolektivnog centra u Hrasnici. Važno je istaći da se radi o grant sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, a da se investicija za rekonstrukciju centra u Hrasnici procjenjuje na oko 2.643.000 eura. Nažalost, projekat ove vrijednosti se godinama nalazio u zastoju zbog neslaganja i nemogućnosti pronalaska rješenja između Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnih komunalnih preduzeća. S obzirom na to da se vrijeme za finalizaciju projekta primicalo kraju, po dolasku na poziciju dobio sam pitanja i upozorenja od viših nivoa vlasti da rok gotovo istječe i da se izjasnimo ako nećemo koristiti sredstva kako bismo ih pokušali preusmjeriti na druge projekte u druge kantone - pojašnjava Garibija i dodaje:

- Dobrom voljom i kreativnim rješenjima uspjeli smo naći zajednički jezik i ovaj projekat vrijedan više od 5.000.000 KM je spašen. Konačni ishod će biti rekonstrukcija u kojoj će centar postati funkcionalna stambena zgrada sa 33 stana različitih površina, jednosobni stanovi, dvosobni, trosobni i garsonjere. U periodu rekonstrukcije porodice će biti premještene na privremene lokacije, a Ministarstvo je za ove potrebe osiguralo neophodan novac. Tim Ministarstva također radi na Zakonu o socijalnom stanovanju kako bi se uredilo upravljanje, između ostalih, socijalnim stanovima kojih će po okončanju projekta biti i u ovoj zgradi - rekao nam je Garibija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.