open-navfaktor-logo
search
Nakon teksta u Faktoru
Kolektivni ugovori za uposlene u zdravstvu jučer objavljeni u Službenim novinama KS
Sva tri kolektivna ugovora za uposlene u zdravstvu u Kantonu Sarajevo jučer popodne objavljeni su u Službenim novinama KS.
20.05.2022. u 10:58
get url
text

Uslijedilo je to nakon što je prije dva dana Faktor objavio tekst pod naslovom "Forto nije objavio u Službenim novinama, kolektivni ugovori potpisani, ne mogu se primjenjivati".

Podsjetimo, predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindkata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS još 28. aprila potpisali su kolektivne ugovore sa Edinom Fortom, premijerom KS, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.

No ugovori se nisu mogli primjenjivati jer se više od 20 dana, bez ikakvog razloga, čekalo na njihovo objavljivanje u Službenim novinama KS.

Kako Faktor saznaje, jučer ujutro su predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS bili kod premijera Edina Forte kako bi se informisali - zašto se kolektivni ugovori ne objavljuju u Službenim novinama KS.

- Premijer nas je primio i obećao da će ugovori u Službenim novinama KS biti objavljeni najkasnije početkom naredne sedmice. No jučer poslijepodne saznali smo da su sva tri kolektivna ugovora objavljena u Službenim novinama KS – kazali su nam iz Sindikata radnika u zdravstvu KS.

VEZANI TEKST - Forto nije objavio u Službenim novinama, kolektivni ugovori potpisani, ne mogu se primjenjivati

Iako je u ugovorima navedeno kako će se primjenjivati od 1. aprila 2022, u međuvremenu, uposleni u zdravstvu u Kantonu Sarajevo početkom maja dobili su plaće za prošli mjesec (april) po starim, davno isteklim ugovorima. Dakle, neuvećane.

- U novim ugovorima stoji da će se primjenjivati od 1. aprila 2022, ali kako nisu objavljeni u Službenim novinama KS, uposleni u zdravstvu dobili su plaće za april po starom. Kada se ugovori objave u Službenim novinama KS, radnicima će retroaktivno biti isplaćen uvećani dio plaće. No kada će se to desiti, niko pouzdano ne zna, a ušli smo u drugu polovinu maja – kazao nam je prije dva dana prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindkata radnika u zdravstvu KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.