open-navfaktor-logo
search
Kršenje ZKP-a
Kolić od Suda BiH zatražio zabranu iznošenja sadržaja dokaza u predmetu "Respiratori"
Kadrija Kolić, advokat danas suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, zatražio je od Suda Bosne i Hercegovine da zabrani iznošenje u javnost pojedinih činjenica iz dokaznog materijala u predmetu "Respiratori".
12.05.2020. u 16:11
get url
text

Kako je za Faktor potvrdio Kolić, on je u tom zahjevu naveo da se selektivnim objavljivanjem pojedinih zaključaka u ovoj fazi postupka krši Zakon o krivičnom postupku, koji se tiče prava osumnjičenog, odnosno krši se načelo presumpcije nevinosti.

Pojasnio je da se radi o dokazima koji nisu podvrgnuti sudskoj ocjeni, druga strana nije imala mogućnost da se izjasni, odnosno nisu bili predmet rasprave.

- Među takve dokaza spadaju i navodni zaključci vještačenja respiratora, kažem navodni jer mi nismo imali uvid u taj nalaz, nije bio predmet rasprave, a Tužilaštvo je sa tim izašlo u javnost. Oni su mogli eventualno saopćiti da je vještačenje obavljeno, da su zaprimili nalaz, ali ne i iznositi i sadržaj nalaza - pojašnjava Kolić.

Time se, kako je naveo, u javnosti stvara jednostrana slika, bez sagledavanja šire priče.

On je u zahtjevu od Suda zatražio da zabrani Tužilaštvu iznošenje i komentiranje pojedinačnih dokaza iz istrage i poduzetih radnji sve dok ne bude donesena naredba o obustavi istrage ili eventualno podignuta optužnica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.