open-navfaktor-logo
search
Iz Sindikata objavili
Kolike su plaće medicinske sestre, doktora, ljekara specijaliste, vozača, čistačice u KS
Iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo objavili su visinu plaća zdravstvenih radnika u ovom kantonu.
26.07.2023. u 07:44
get url
text

Tako plaća medicinske sestre i tehničara iznosi 1.217,16 KM ili 627 eura, dok oni koji imaju VSS (visoka stručna sprema) zdravstvenog smjera dobijaju 1.651,86 maraka ili 851 euro.

Doktor medicine, doktor stomatologije i magistar farmacije u KS ima plaću 2.173,5 KM ili 1.120 eura, a ljekari specijalisti 2.608,2 maraka ili 1.334 eura.

Plaća vozača je 1.130,22 ili 582 eura, a čistačice 673 marke ili 347 eura.

Iz Sindikata navode kako je Kanton Sarajevo odavno prestao biti privlačan zdravstvenim radnicima iz drugih kantona, koji su ranije hrlili u Sarajevo kako bi se zaposlili, a razlog je upravo bila veća plaća.

Dodaju kako je visina plaće često presudan razlog što zdravstveni radnici godinama napuštaju Bosnu i Hercegovinu i odlaze u evropske zemlje, gdje im se nude daleko veća primanja i bolji uvjeti rada, a navode i kako i njihove kolege u zemljama regije imaju daleko veće lične dohotke od njih.

- Gospodo, budite realni, pa objavite kolike su vaše plaće i koliko vi mjesečno uzimate kroz komisije, tendere, nabavke i od kojih novaca kupujete skupocjene automobile, iphone, putujete po bijelom svijetu, organizirate ručkove? Ako nastavite ovim tempom, objavit ćemo i broj sati koliko ste prisutni na svojim radnim mjestima - ističe Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS obraćajući se političarima u BiH.

Podsjetimo, zdravstveni radnici u KS, njih više od 8.000, najavili su da će početkom septembra stupiti u generalni štrajk nakon što su propali pregovori sa Vladom KS o povećanju neto satnice sa porastom troškova života.

Trenutna satnica svim zaposlenima u zdravstvu iznosi 2,76. Raniji zahtjev sindikata bio je 3,28 KM, ali nakon, kako navode iz sindikata, neozbiljnog odnosa pregovaračkog tima Vlade prema zdravstvenim radnicima, donijeli su odluku da neće ići ispod 3,40 KM te da se odredi datum od kada će se povećanje primjenjivati.

Za stanje u kojem su se našli zdravstveni radnici krive Ministarstvo zdravstva na čelu sa prof. dr. Harisom Vranićem, koji je i vođa pregovaračkog tima Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.