open-navfaktor-logo
search
Zimsko računanje
Koliko će domaćinstva plaćati zagrijavanje stanova i poslovnih prostora Toplanama ili Sarajevogasu
U Sarajevogasu i Toplanama Sarajevo saznali smo da cijene gasa u Kantonu Sarajevo ostaju iste kao i protekle sezone grijanja.
12.10.2020. u 16:48
get url
text

U 2020. godini dva puta je korigovana cijena gasa. Prvi put snižena je nabavna cijena gasa 1. januara, a nakon toga i 1. maja 2020. godine, kažu u Sarajevogasu.

- Cijena jednog kubnog metra gasa sa PDV-om iznosi 0,714 maraka. Za veliku privredu, 0,913 KM, KJKP Toplane Sarajevo 0,714 i malu privredu 0,924 marke. Za posebnog kupca Sarajevogasa A. D. Istočno Sarajevo, kubni metar gasa košta 0,667 maraka. Veleprodajna cijena prirodnog gasa iznosi 0,530 KM/Sm3, koja za KJKP Sarajevogas predstavlja nabavnu cijenu, a primjenjuje se od 1. maja 2020. godine - kazala je Amra Topalbećirević, glasnogovornica Sarajevogasa.

Pogledajte u tabeli kako se formira cijena gasa za potrošače.

Sarajevogas ima 73 hiljade 231 kupca gasa, a od toga je 69.534 domaćinstava, 3.156 u maloj privredi i u velikoj privredi 541 kupca gasa.

- Cijene centralnog grijanja za domaćinstva bez ugrađenog individualnog mjerila utroška toplotne energije po jednom metru kvadratnom u sezoni grijanja koja je nastupila za oktobar, novembar, decembar, januar, februar, mart i april sa PDV-om iznosi 2,13 maraka, u što su uključeni troškovi za priključnu snagu plus isporučena energija. U novoizgrađene zgrade u Kantonu Sarajevo obavezna je i ugradnja individualnih mjerila utroška toplotne energije. Do sada je ugrađeno oko pet hiljada individualnih mjerila, ali ovi potrošači plaćaju koliko su potrošili - kaže Ženja Ljubuškić, glasnogovornik Toplana.

Za stan prosječne površine od 60 kvadrata bez ugrađenog individualnog mjerila utroška toplotne energije u sezoni grijanja mjesečno se fakturiše po 127,8 KM za period oktobar-april.

Cijene centralnog grijanja za poslovne prostore bez ugrađenog individualnog mjerila utroška toplotne energije  po jednom kvadratu u sezoni grijanja (sedam mjeseci: oktobar, novembar, decembar, januar, februar, mart i april) sa PDV-om iznosi 3,85 maraka u koje su uračunati troškovi za priključnu snagu plus isporučena energija.

Što znači da se za poslovni prostor prosječne površine od 60 kvadrata bez ugrađenog individualnog mjerila utroška toplotne energije u sezoni grijanja za stan iste kvadrature mjesečno fakturiše po 231 KM za period oktobar-april.  

Cijena centralnog grijanja zavisi od ulaznih cijena energenata od kojih se proizvodi toplotna energije, a to se prevashodno odnosi na ulaznu cijenu prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije s obzirom na procentualno učešće cijene gasa u strukturi cijene centralnog grijanja. Konačnu Odluku o cijeni centralnog grijanja utvrđuje i donosi Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog nezavisnog stručnog tijela, poručuju iz Toplana.

Toplane na području Kantona Sarajevo imaju 54 hiljade i 300 korisnika od koji je 51,5 hiljada korisnika stambenog prostora i 2,8 hiljada poslovnih prostora. Raspolažu sa 143 kotlovska postrojenja i više od 83 kilometra distributivne mreže što Toplane Sarajevo čini najkompleksnijim sistemom ove vrste u državi BiH. Sve kotlovnice kao osnovni energent za proizvodnju toplotne energije koriste prirodni gas. U slučaju poremećaja dotoka prirodnog gasa iz bilo kojeg razloga na 90 posto postrojenja se može koristiti alternativno gorivo, lož ulje ili mazut.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.