open-navfaktor-logo
search
Vakcine protiv influence
Koliko će FBiH naručiti doza: Kad covid-revakcinisana osoba može primiti i vakcinu protiv gripe
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo izdvojio je i ove godine 175.000 KM za nabavku 9.400 vakcina protiv gripe za sezonu 2021/22. godine, kazao nam je direktor Sakib Katana.
10.09.2021. u 19:02
get url
text

- Sve što je bilo do nas, završili smo, sada je do dobavljača da dostave vakcine kako bi na vrijeme, prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo KS, bile dostupne građanima – dodao je Katana.

Tržišna cijena doza

Kazao je kako je i prošle godine naručen isti broj vakcina, ali da je ostalo nešto više od hiljadu neiskorištenih doza.

- Iako je bilo povika da je malo vakcina, na kraju se ispostavilo da ih je bilo previše. Nadam se da će ove godine sve biti iskorištene – ističe Katana.

I u Tuzlanskom kantonu u postupku je nabavka vakcina protiv gripe. Prema riječima prim. dr. Blaška Topalovića, rukovodioca Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo TK, u toku je pribavljanje određenih saglasnosti te da će najvjerovatnije biti nabavljen isti broj doza kao prošle godine, a to je oko 5.500.

- Tržišna cijena doze diktira nabavku vakcina protiv gripe, ali znam da smo svake godine nabavljali za oko jedan i po do dva posto stanovništva u TK – kaže Topalović.

U Zeničko-dobojskom kantonu još, kako kažu, čekaju procjenu plana nabavke vakcina protiv gripe od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

- Čekamo procjene i upute federalnog zavoda s obzirom na to da imamo četiri vrste virusa gripe. Nakon toga, prema potrebama koje iskažu domovi zdravlja, krenut ćemo sa narudžbom. Znam da je prošle godine naručeno oko 7.000 doza i da je ostalo oko 1.000 neiskorištenih – naglasio je epidemiolog dr. Alis Kozica, šef tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Ove godine, za razliku od prošle kada gotovo i nije bilo laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe, epidemiolozi očekuju više oboljelih.

- Prošle godine u BiH, ali u zemljama širom Evrope, bilo je malo potvrđenih slučajeva gripe, a tome su vjerovatno doprinijele mjere (nošenje maske, distanca, češće pranje ruku) koje smo imali protiv COVID-19, a koje su i većini zemalja i sada na snazi – naglašava Kozica.

Iako su u susjednoj Hrvatskoj već zabilježeni prvi slučajevi gripe, Kozica navodi kako nema informacija da je u našim laboratorijama potvrđen ijedan slučaj obolijevanja.

- Gripu možemo očekivati od oktobra do februara. Postoje dva tipa A i dva tipa B gripe, i jedan od njih možemo očekivati i ove godine. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uradi tipizaciju, odnosno podtipizaciju virusa. Dakle, radi se o istom virusu, s tim da i oni za godinu promijene svoj oblik. Još nismo dobili o kojoj se subtipizaciji radi kako bi se vidjelo koja je to sekvenca – dodaje Kozica.

S obzirom na to da u našoj zemlji traje proces masovne imunizacije protiv COVID-19, zanimalo nas je koliko vremena treba proći od revakcinacije da bi osoba mogla primiti i vakcinu protiv gripe.

- Bez obzira na to da li se radi o vakcini protiv COVID-19, tetanusa ili nekoj drugoj, kada se primi prva doza potrebno je da prođe 14 dana. Nakon tog perioda osoba se može, primjera radi, vakcinisati protiv gripe. Ovo što sam rekao nema veze sa vakcinama koje su namijenje protiv koronavirusa jer one imaju svoj utvrđeni redoslijed davanja. Ukoliko je osoba vakcinisana prvom dozom protiv COVID-19, a prošao je neki period, bolje je da sačeka i primi drugu dozu vakcine protiv koronavirusa, a potom nakon 14 dana od revakcinacije može primiti i vakcinu protiv gripe – objasnio je Kozica.

Koji se sojevi očekuju

Prema posljednim podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) sa kraja augusta, cijela Evropa je gotovo bez oboljelih od gripe.

U sezoni 2021/22. očekuje se cirkulacija dva soja virusa gripe A – Victoria (H1N1) i Cambodia (H3N2) te B – Washington i Phuket koji su proteklih mjeseci zabilježeni u južnoj hemisferi.

Podsjetimo, prošle godine je za sezonu 2020/21. godinu u našoj zemlji naručeno oko 65.000 doza vakcina protiv gripe, i to 40.000 za Federaciju BiH i 25.000 za entitet RS.

Vakcinacija protiv gripe preporučuje se svima, a naročito starijim, hroničnim bolesnicima i imunokompromitiranim osobama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.