open-navfaktor-logo
search
Općinsko vijeće Stari Grad
Koliko će koštati referendum za opoziv načelnika Ibrahima Hadžibajrića planiran za 23. juli
Općinsko vijeće Općine Stari Grad Sarajevo usvojilo je Odluku o pokretanju opoziva načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića i referendum bi se trebao održati 23. jula 2023. godine.
12.06.2023. u 13:01
get url
text

Odluka je donesena na današnjoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad. Hadžibajrić je jedan od uhapšenih u akciji "Start" i prije nekoliko dana mu je produžen pritvor za još dva mjeseca i Općina mora izabrati novog načelnika u interesu građana, kažu vijećnici.

Nako sjednice općinski vijećnik Vedad Deljković (DF), koji je pokrenuo inicijativu za opoziv načelnika Hadžibajrića, izjavio je za Faktor:

- Zamolio bih načelnika Hadžibajrića da spasi Općinu Stari Grad troška od 150 hiljada maraka za održavanje referenduma i podnese ostavku. To bi bilo moralno, a Općina će i s finasijskog aspekta osjetiti ako neplanirano potroši 150 hiljada maraka. Ako načelnik ne da prije toga ostavku, pozivam građane da izađu na referendum 23. jula i daju svoje mišljenje, a Općinsko vijeće je potvrdilo da načelnik Hadžibajrić nema podršku vijećnika. Nadam se da će oko 70 posto građana glasati za opoziv načelnika Hadžibajrića.

{$galerijaFotografija}

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Seid Škaljić, izjavio je nakon sjednice i o teškoj situaciji u radu Općine Stari Grad, nakon hapšenja Hadžibajrića.

- Načelnik je krovna figura u Općini sve odluke i projekti su sada u zastoju. Mi imamo ovlaštenu osbu koja zastupa načelnika, ali Mirsada Smajić, koja trenutno vodi poslove načelnika, ima ograničenja u svom ovlaštenju i zbog toga moramo deblokirati ovaj proces.

Imamo mnogo projekata koji su predviđeni budžetom koje je usvojilo Općinsko vijeće krajem 2022. godine. Tu je mnogo javnih poziva, konkursa..., koji čekaju da se urade. I ja pozivam načelnika Hadžibajrića da podnese ostavku i on s tim gubi mandat i potreba za referendumom ne bi postojala već bi se nakon njegove ostavke birao vršilac dužnosti i onda bi Centralna izborna komisija BiH raspisala vanredne izbore - kazao je Škaljić.

 

DSC_3171.JPG
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.