open-navfaktor-logo
search
Mezarje u Sarajevu
Koliko često se kose grobna mjesta na Vlakovu?
Srodnici, ili rodbina umrlih, obavezni su plaćati godišnju taksu, odnosno naknadu za održavanje grobnog mjesta u iznosu 8,50 KM sa PDV-om
AUTOR: E.D.-Š.
05.06.2024. u 07:46
get url
text
Aleja veterana na Vlakovu
Aleja veterana na Vlakovu
FOTO: Faktor
Redakciji Faktora obratilo se nekoliko čitalaca čiji su najmiliji ukopani na groblju Vlakovo, tačnije u Aleji veterana, požalivši se kako se pojedini mezarovi nikada ne uređuju.
Ne može se prići od trave 
- Moj suprug je već četiri godine ukopan u Aleji veterana, njegov mezar je urađen, međutim mezarovi boraca oko njega nisu i zaista izgleda tužno vidjeti ih zarasle. Ne ulazim u to da li imaju nekoga od rodbine ili ne, ali to su najbolji sinovi ove zemlje i samo zato što im oko mezarova nije betonirano, ne zaslužuju da su im grobna mjesta zapuštena, zarasla u šikaru.
Daidža mi je ukopan prije tri godine u Aleji veterana i njegov mezar nije urađen, ne može se prići od trave. Znači, slično je i tamo gdje su ukopani civili, međutim, parcele na početku Vlakova uredno se kose i održavaju - govori nam čitateljka iz Sarajeva.
Ko je nadležan da održava grobna mjesta na Vlakovu, da li rodbina ili uposlenici Pokopa, pitali smo vršioca dužnosti direktora Pokopa Nedžada Holjana.
Aleja veterana Vlakovo
FOTO: Faktor
Kod košenja mezara postupamo oprezno 
- Za košenje gradskog groblja Vlakovo, kao i Aleje Vetarana na tom groblju, nadležan je KJKP Pokop d.o.o. Troškove održavanja groblja djelimično snosi osnivač (Kanton Sarajevo) kroz planiranu budžetsku stavku - zajednička komunalna potrošnja. Košenje se realizuje po dnevnim planovima rada, koje dostavljamo u nadleženo Ministarstvo.
Srodnici, ili rodbina umrlih, obavezni su plaćati godišnju taksu, odnosno naknadu za održavanje grobnog mjesta u iznosu 8,50 KM sa PDV-om. Ova taksa se odnosi na korištenje grobnog mjesta i njegovo administriranje. Čišćenje mezarova i košenje trave naravno mogu (ukoliko to žele) činiti dobrovoljno. Kod košenja pojedničnog mezara postupamo oprezno imajući u vidu različite zahtjeve i želje stranaka. Neki su posadili cvijeće, uradili busanje, a neki žele sami urediti mezar te ostavlju natpise sa napomenom da se ne kosi - navodi Holjan.
Dodaje kako se ne slaže sa primjedbom "kako se pojedine parcele kose, a neke nikada".
Radi se o velikoj površini od cirka 500 duluma 
- Zaista se ne mogu složiti da se bilo koji dio groblja ne kosi nikada. Podsjećam vas da se radi o velikoj površini groblja od cirka 500 duluma i veoma je teško u kratkom periodu pokositi sve, da bi rezultat bio vidljiv odmah i u cjelini. Svjedoci smo ove godine "bujanja vegetacije", gdje za dva-tri dana poraste trava i čini se da nije nikako ni košeno.
Ove godine smo kroz poseban program za komunalna preduzeća, preko Zavoda za zapošljavanje angažovali dodatne zaposlenike, kako bismo povećali kvalitet usluge i sredili i očistili groblja kojima upravlja i gazduje naše preduzeće. Svjesni smo da ima pomaka, ali da to može i mora puno bolje. Uprava preduzeća će i dalje nastojati osigurati sve uvjete kako bi korisnici naših usluga bili zadovoljni - naveo je Holjan.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.