open-navfaktor-logo
search
Prekršaji
Koliko je budžet Kantona Sarajevo "zaradio" od kazni u vrijeme pandemije
Od proglašenja stanja prirodne nesreće zbog opasnosti širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom do petog maja 2020. godine u Kantonu Sarajevo naplaćeno je 119.743,80 KM novčanih kazni zbog kršenja naredbi kriznih štabova.
27.05.2020. u 10:59
get url
text

Navedeno je to u odgovoru ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na zastupničko pitanje Vibora Handžića u Skupštini KS, koliko je finansijskih sredstava do sada prikupljeno naplatom kazni za pojedince koji krše naredbe kriznih štabova, samoizolacija, policijski sat i u koje svrhe će se ova sredstva upotrebljavati.

- Vlada KS je 18. marta 2020. godine donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog opasnosti širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom. Vršena je kontrola poštivanje naredbe o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65, kontrola poštivanja naredbe o zabrani kretanja u periodu od 20 do 5 sati, tzv. policijski sat i kontrola poštivanja naredbe o obavezi korištenja lične zaštitne opreme i poštivanje socijalne distance od najmanje dva metra na javnim površinama i zatvorenim objektima na području FBiH – navedeno je u odgovoru ministra Juske.

Istaknuto je da je konstatovano da su policijski službenici Uprave policije za vremenski period od 16. marta do 05. maja 2020. godine izdali 3.104 prekršajna naloga, kao i da je Općinskom sudu u Sarajevu – Prekršajno odjeljenje podneseno 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka radi utvrđivanja prekršajne odgovornosti.

- Uvidom u elektronsku bazu podataka IDDEEA – Registar novčanih kazni i Prekršajna evidencija, utvrđeno je da je od ukupnog broja izdatih prekršajnih naloga 3.104 u navedenu elektronsku bazu na dan 5. maja uneseno 1.824 prekršajnih naloga, kojim je izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 239.940 KM plus 120 KM takse. Na dan 5. maj 2020. godine plaćeno je novčanih kazni u iznosu od 119.743,80 KM ili sa procentom naplate od 50,9 posto – odgovorio je Jusko.

Napomenuo je da navedena sredstva nisu vlastiti prihodi MUP-a KS već predstavljaju prihod budžeta KS.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić kazao je da je u periodu proglašenja stanja prirodne nesreće u KS, 18. marta do 12. maja, na depozitni račun KS na vrstu prihoda novčane kazne ukupno uplaćeno 910.588 KM.

- U navedeni iznos spadaju sve novčane kazne koje su naplaćene u skladu sa Zakonom o prekršajima u FBiH. Ministarstvo finansija nema mogućnost selekcije naplaćenih kazni samo po osnovu kršenja samoizolacije ili policijskog sata. Novčane kazne uplaćene na depozitni račun KS su 100 posto prihod budžeta KS – zaključio je ministar Halebić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.