open-navfaktor-logo
search
Ministar sigurnosti BiH
Koliko je izbjeglica iz Ukrajine u BiH i koja je razlika između njih i migranata
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, prema podacima humanitarnih organizacija, navodi kako trenutno na području BiH boravi 140 državljana Ukrajine, koji su smješteni u privatnom smještaju.
18.03.2022. u 22:10
get url
text

- Granična policija BiH je u prve dvije sedmice marta evidentirala ukupno 1.787 državljana Ukrajine, od čega ih je na ulazu u BiH evidentirano 1.047, a na izlazu iz BiH 740 državljana Ukrajine – rekli su iz Ministarstva sigurnosti uz napomenu da državljani Ukrajine po osnovu bezviznog režima u BiH mogu boraviti do 30 dana.

VEZANI TEKST - U Međugorju smješteno 110 ukrajinskih izbjeglica, među njima 66 djece

Kako navode, međunarodnu zaštitu, odnosno azil od Ministarstva sigurnosti zatražile su do sada tri osobe iz Ukrajine.

- Ministarstvo sigurnosti je od izbijanja rata u Ukrajini u stalnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama, humanitarnim organizacijama i Crvenim križem kako bi u slučaju masovnijeg priliva, mogli adekvatno odgovoriti i smjestiti osobe koje zatraže međunarodnu zaštitu – navode iz Ministarstva sigurnosti.

Za ovu namjenu su na raspolaganju centri u Delijašu kod Trnova i Salakovcu kod Mostara.

Također, Ministarstvo sigurnosti BiH je pripremilo nacrt odluke o pripremenoj zaštiti za državljane Ukrajine, koja će nakon neophodnih konsultacija sa nadležnim ministarstvima i agencijama, biti upućena u dalju proceduru na usvajanje Vijeću ministara BiH. 

- Ovom odlukom bi se riješio njihov status ali i uključile sve nadležne institucije za brigu o ovoj kategoriji – pojašnjavaju.

Ukoliko ne bude bilo masovnog priliva i ne bude donesena Odluka o privremenoj zaštiti, nadležne institucije BiH će donijeti adekvatne Odluke u smislu rješavanja statusa boravka državljana Ukrajine u BiH obzirom na trajanje bezviznog režima.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić pojasnio je za Faktor da postoje kategorijalne, odnosno, pravne razlike u tretmanu izbjeglica iz Ukrajine i migranata koji se smještaju u kampove.

- Oni dolaze sa dokumentima, prijavljuju se i traže zaštitu za razliku od ilegalnih migranata koji dolaze bez ikakve potvrde o identitetu i u masovnom broju, kao i jasnog razloga zašto su tu. Za ove koji dođu sa dokumentima iz Ukrajine, gdje nesumnjivo bijesni rat, postoje razlozi da se tretiraju kao izbjeglice – naveo je ministar.

VEZANI TEKST - Odluka Vlade FBiH: Ukrajinske izbjeglice bit će smještene u hotel Emiran

Cikotić dodaje da su za smještaj izbjeglica pripremljeni centri, kao i objekat koji je Vlada FBiH stavila na raspolaganje, hotel Emiran, ali da su oni uglavnom smješteni u privatnim aranžmanima.

- Sve ovo do sada ide nekim privatnim linijama. Država još uvijek nije u velikoj mjeri uključena, osim što Granična policija i Služba za poslove sa strancima evidentira ulazak i izlazak – istakao je on.

Ministar je dodao da BiH do sada nije dobijala sredstva kao pomoć u prihvatanju izbjeglica.

- Do sada nismo imali potrebu, ali imamo komunikaciju sa UN-ovom agencijom za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), te ukoliko zatreba od njih možemo zatražiti i dobiti sredstva – rekao je Cikotić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.