open-navfaktor-logo
search
Javne nabavke
Koliko je koštala izrada logotipa Memorijalnog centra Sarajevo, zbog kojeg se digla prašina u javnosti?
Novi logotip Memorijalnog centra Sarajevo, koji je ova ustanova koristila nekoliko dana, pa se predomislila nakon burnih reakcija javnosti, uradio je kreativni tim Fabrike. Kako je Fabrika odabrana i koliko je to sve koštalo?
15.02.2024. u 20:26
get url
text

VEZANI TEKST - Fond Memorijala KS izbacio ljiljan i nišan sa logotipa, nakon salve kritika primorani da vrate sve na staro

Na naše pitanje na koji način je Fabrika odabrana za ovaj posao i koliko je to koštalo iz Memorijalnog centra Sarajevo su odgovorili:

- Memorijalni centar Sarajevo je javna ustanova i dužna je postupiti u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama i mora poštovati odredbe tog zakona. Na temelju provedenog postupka javne nabavke Fabrika je izabrana kao najpovoljniji ponuđač putem direktnog sporazuma. 

Vrijednost ugovora prema ugovorenoj nabavci je 5.850 maraka bez PDV- a. Svi navedeni podaci su transparentni i dostupni na portalu Javnih nabavki.

Podsjetimo, nakon što je nekadašnji Fond memorijala Kantona Sarajevo, sada preimenovan u Memorijalni centar Sarajevo, prestao koristiti stari logotip na kojem je ljiljan i nišan, građani su bruno reagirali i negodovali, pa su iz te ustanove dali saopćenje i pojašnjenje. 

- S obzirom na to da je ovo bila testna faza prije razmatranja novog ili izmjene postojećeg loga Memorijalnog centra Sarajevo, i na reakcije javnosti koje je izazvao predstavljeni prijedlog, odlučili smo da, ni ovo, a ni ostala predložena rješenja neće biti dalje razmatrana, niti usvojena. Naprotiv, Memorijalni centar Sarajevo će nastaviti svoju misiju čuvara povijesti naslanjajući se na postojeći logo nišana i ljiljana, a djelujući u skladu sa novim dodatnim djelatnostima - izjava je direktora Memorijalnog centra Sarajevo Ahmeda Kulanića, koji je i sam krajem januara objavio novi logotip, koji se zbog burnih reakcija patriota i građana glavnog grada BiH ipak neće koristiti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.