open-navfaktor-logo
search
Budžetski novac
Koliko je koštalo postavljanje praznične dekoracije u Sarajevu?
Pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas će se naći informacija o prazničnom ukrašavanju Sarajeva. Dekorisanje grada u vrijeme novogodišnjih i drugih praznika doprinosi atraktivnom izgledu Sarajeva, navodi se u informaciji, što čini ugodnim život građana, ali i brojnim turistima.
21.02.2024. u 12:03
get url
text

VEZANI TEKST - Praznično raspoloženje u Sarajevu: Turisti iz cijelog svijeta uživaju u bogatoj historiji i ukusnoj hrani

Ususret Sarajevo Film Festivalu, u ulici Ferhadija u augustu 2023. godine Grad Sarajevo postavio je dekorativno cvijeće - ukras viseća dekoracija "Cvjetna kiša".

Po uzoru na brojne gradove širom Evrope, postavljeni su šareni kišobrani u ulici Ferhadija u novembru 2023. Iz budžeta Grada Sarajeva za ovu namjenu utrošeno je 3.510,00 maraka.

U 2022. izvršena je nabavka svjetlosne dekoracije, te je u periodu od 15.2.2022. do 15.1.2023. dekorativna rasvjeta postavljena na devet sarajevskih mostova: Šeher-ćehajina ćuprija, Novi most Vijećnica, Careva ćuprija, Latinska ćuprija, Drvenija, Ćumurija, Čobanija, Festina lente i Eiffelov most.

Prošle godine izvršena je nabavka dekorativne rasvjete, s ciljem dodatnog ukrašavanja mostova i zgrade Vječne vatre, ali i drugih dijelova grada.

Od 15.12.2023. do 20.1.2024. dekorativnom rasvjetom dodatno, u odnosu na prethodnu sezonu, ukrašena je fasada Vječne vatre postavljanjem zlatne mašne na centralnom dijelu. Dodatno su dekorisani lukovi mostova Ćumurija kao i ulazi na mostovima Šeher-ćehajina ćuprija i Latinska ćuprija na kojima su postavljeni elementi u obliku fenjera.

Ukrašena su i 22 stuba javne rasvjete na šetnici Obala Maka Dizdara. Iz budžeta Grada za 2023. za ovu namjenu utrošeno je 60.545,16 maraka.

- Na zahtjev Vrhbosanske nadbiskupije, Grad Sarajevo je, u saradnji sa Općinom Stari Grad, osigurao ukrašavanje božićne jelke ispred Katedrale Srca Isusova. Iz budžeta za 2023. za ovu namjenu realiziran je iznos od 5.850,00 maraka.

Također, JP Olimpijski bazen Otoka, čiji je osnivač Grad Sarajevo, ukrasio je prednji dio fasade svečanom rasvjetom, dok je JP Sarajevo ispred sarajevske Vijećnice postavio bogato ukrašenu novogodišnju jelku - navodi se u informaciji čiji je predlagač gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.