open-navfaktor-logo
search
Krivotvorenje isprave
Koliko je lažnih testova i potvrda o vakcinaciji otkrila Granična policija BiH
U Kaknju je uhapšena osoba za koju je utvrđeno da je imala krivotvorenu potvrdu o vakcinaciji.
14.01.2022. u 07:46
get url
text

Kako je za Faktor kazala Aldina Alić, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nakon hapšenja osoba je predata u nadležnost Tužilaštva ZDK.

Ova osoba tereti se za krivično djelo krivotvorenje isprave.

- Ovo je prvi slučaj koji smo imali. Sve se provjerava, da li je iskorišten ili zloupotrijebljen neki položaj, neki pečat, to se sve utvrđuje istragom – kazala je Alić.

Kako nezvanično saznajemo, muškarac je sa lažnom potvrdom o vakcinaciji želio putovati u Hrvatsku.

Pitali smo Graničnu policiju Bosne i Hercegovine da li su imali slučajeve lažnih testova i potvrda o vakcinaciji prilikom kontrole putnika na graničnim prijelazima.

- Pripadnici Granične policije su tokom 2021. godine, prilikom obavljanja graničnih provjera na državnoj granici BiH evidentirali 105 PCR testova i Covid-potvrda za koje su iskazane sumnje u njihovu vjerodostojnost. Policijski službenici Granične policije BiH prilikom obavljanja graničnih provjera na prvoj liniji, ako posumnjaju u autentičnost sadržanih podataka i uoče određene nedostatke, upućuju osobu na drugu liniju provjera gdje se provode detaljne provjere koristeći raspoloživu opremu i provjere izdavanja PCR testova putem nadležnih tijela gdje su izdati – pojasnili su za Faktor iz Granične policije BiH, te dodaju:

- Policijski službenici Granične policije BiH nakon obavljenih graničnih provjera i iskazane sumnje u vjerodostojnost nalaza PCR testa na virus SARS-CoV-2 ili Covid-potvrda, kao i kod drugih slučajeva sumnje na krivotvorenje isprava, imaju obavezu postupanja prema odredbama Zakona o krivičnom postupku, te o navedenom obavještavaju nadležnog tužioca i daljnje mjere i radnje poduzimaju po njegovoj naredbi.

Ističu da, kada se radi o procesuiranju ovih osoba, po naredbi nadležnih tužilaca, Granična policija BiH strancima u ovom slučaju odbija ulazak u Bosnu i Hercegovinu iz razloga što predstavljaju prijetnju po javno zdravlje te ih predaje policijskim službenicima susjednih zemalja na dalje postupanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.