open-navfaktor-logo
search
Predškolski odgoj
Koliko je ostalo slobodnih mjesta u sarajevskim vrtićima
U registru predškolskih ustanova koji se vodi u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, registrovano je 38 predškolskih ustanova, sa 96 organizacionih jedinica/vrtića.  
25.08.2023. u 14:57
get url
text

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović je u izjavi za Fenu podsjetila na nedavno potpisane ugovore o sufinansiranju boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama u školskoj 2023/2024. godini. U tu svrhu, Ministarstvo je izdvojilo 12 miliona KM za ovu školsku godinu, za boravak djece u privatnim vrtićima.

- U Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva" registrovano je 38 vrtića u osam općina u KS, a u registar je upisano 37 privatnih predškolskih ustanova, sa 58 vrtića. Po pitanju broja upisane djece za školsku 2023/2024. godinu, na dan 24. august 2023. godine, u školsku 2023/2024. godinu u predškolske ustanove je upisano ukupno 8.155 djece – kazala je Hota-Muminović.

Na konkursnom roku u augustu, na rang listama primljene djece, nalazi se 753 djece. Nakon okončanja ovog upisnog roka ostalo je slobodno 860 mjesta u predškolskim ustanovama.

Zvanični podaci o broju ukupno upisane djece u predškolske ustanove će biti poznati tek u septembru, jer je trenutno u toku period podnošenja prigovora roditelja, a formalni upis djece sa ovog konkursa u predškolske ustanove počinje 28. augusta ove godine, nakon objave konačne rang liste primljene djece.

Prema potpisanom ugovoru sa predstavnicima privatnih vrtića, svaka porodica čija djeca pohađaju privatne vrtiće moći će računati na mjesečni iznos od 200 KM za cjelodnevni boravak, te 100 KM za poludnevni boravak, što će dodatno rasteretiti porodični budžet.

- Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da postoji veće interesovanje za obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, kao važnim segmentom u razvoju djece predškolskog uzrasta – zaključila je miistrica Hota-Muminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.