open-navfaktor-logo
search
U RS-u potrošili 48 miliona
Koliko košta bolničko liječenje od koronavirusa, a koliko ako se koristi respirator?
Bolničko liječenje osobe koja je oboljela od koronavirusa u prosjeku košta oko 4.000 KM, a zbog specifičnosti situacije i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje mogu se liječiti u bolnici bez da tu uslugu plaćaju iz svog džepa.
10.05.2021. u 07:51
get url
text

Kako su nam kazali iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, u UKC-u RS-a i bolnicama u tom bh. entitetu do kraja marta ove godine na liječenju se nalazilo 12.722 pacijenta oboljela od koronavirusa, a trošak njihovog bolničkog liječenja iznosio je oko 48 miliona KM.

- U prosjeku, bolničko liječenje oboljelih od koronavirusa po pacijentu košta oko 4.000 KM – naveli su iz FZORS-a.

U zavisnosti od težine kliničke slike, za oboljele od koronavirusa koji su zbrinuti u jednicama intezivne njege uz upotrebu respiratora, po pacijentu, Fond ovu uslugu bolnicama plaća u iznosu od 30.330 KM, od prijema do otpusta iz bolnice.

Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti sa težom kliničkom slikom, FZORS plaća 2.270 KM, a za pacijente sa najblažom kliničkom slikom 1.260 KM.

- Bolničko liječenje pacijenata sa koronavirusom u potpunosti finansira Fond – istakli su.

Dodali su kako Fond svim građanima u RS-u koji su zaraženi koronavirusom u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu, za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje.

- To podrazumijeva kompletnu bolničku njegu, uključujući lijekove i sve ostalo što je dostupno u bolnicimama za oboljele od koronavirusa. Osim toga, oslobođeni su plaćanja participacije za sve lijekove koji se nalaze na Listi lijekova FZORS-a koji se izdaju na recept. Izutezak je Lista B gdje svi osiguranici bez izutetka plaćaju participaciju u iznosu od 50 posto. Budući da još ne postoji adekvatna terapija za oboljele od korone, na raspolaganju su im svi lijekovi koje Fond finansira, uključujući i antibiotike koje, između ostalog, koriste oboljeli zaraženi ovim virusom – naveli su.

Svi građani, bez obzira na to da li su osigirani ili ne, od koronavirusa se mogu liječiti u javnim zdravstvenim ustanovama, a iz Fonda dodaju kako nije potrebno ovjeravati zdravstvenu knjižicu i da će ta odluka biti na snazi sve dok traje vanredna situacija u RS-u.

- Međutim, to ne znači da su uplatioci doprinosa oslobođeni plaćanja ove obaveze, već u vanrednoj situaciji, uvjet za korištenje zdravstvene zaštite nije redovna uplata doprinosa – kazali su iz FZORS-a.

Trošak Fonda od marta prošle godine pa do kraja decembra 2020. godine za usluge koje su koristili neosigurani građani RS-a u javnim zdravstvenim ustanovama iznosi oko 31,4 miliona KM.

- Također, Fond je u pandemiji koronavirusa donio dvije odluke koje su nastale kao produkt praćenja aktuelne epidemiološke situacije. Jedna od njih je i finansiranje pulmološke medicinske rehabilitacije za osiguranike koji su preležali koronavirus, nakon bolničkog liječenja u trajanju do 28 dana. Ovu uslugu, također, Fond u potpunosti finansira - osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije. Osiguranici, za sada, ovu pravo mogu da ostvare u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" i u Zdravstvenom-turističkom centru "Banja Vrućica" u Tesliću.

Na pulmološkoj medicinskoj rehabilitaciji do sada je bilo više od 500 osiguranika koji su preležali koronavirus, za šta je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a izdvojio oko 740.000 KM.

- Osim ovog prava, Fond je nedavno omogućio da ukoliko se zbog korone postupak vantjelesne oplodnje prekine, osiguraniku će se izdati novo rješenje za istu proceduru koja je i prekinuta zbog virusne infekcije. Dakle, ženi se u slučaju dobijanja koronavirusa, prekinuta procedura vantjelesne oplodnje neće računati kao obavljeni pokušaj, a kada bude radila ponovo, u novom rješenju će stajati broj procedure koja je i bila prije nego što je dobila koronavirus.

Upite o troškovima bolničkog liječenja u Federaciji BiH poslali smo na nekoliko adresa kliničkih centara i bolnica u FBiH, ali odgovore do objave ovog teksta nismo dobili. Također, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona kazali su nam kako oni nemaju podatke o tome koliko košta bolničko liječenje pacijenta oboljelog od koronavirusa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.