open-navfaktor-logo
search
Budžet KS
Koliko nas godišnje košta Skupština KS, koliko primaju zastupnici i stranke
Budžet Skupštine Kantona Sarajevo za 2021. godinu iznosio je 2.605.845 maraka, dok je u budžetu za 2022. godinu predviđeno dva miliona i 666.355 KM.
17.12.2021. u 19:17
get url
text

Kako se navodi u budžetu za 2021. godinu, za plaće i naknade troškova zaposlenih izdvaja se 1.549.985 KM, od toga 1.449.863 KM za bruto plaće i naknade plaća, a 67.375 za topli obrok, naknade za regres za godišnji odmor iznose 67.375 KM, a 19.530 KM za naknade u slučaju smrti i teže invalidnosti.

Za stavku izdaci za naknade skupštinskim zastupnicima izdvojeno je 32.600 KM, za naknade članovima i sekretarima radnih tijela i Nezavisnog odbora 54.925 KM, stavka naknada članovima nacionalnih manjina iznosi 18.357 KM, dok je za naknade Odboru za žalbe javnosti izdvojeno 21.352 KM.

Prema podacima iz budžeta za 2021. godinu, 29 zastupnika je profesionaliziralo svoj rad u Skupštini.

S druge strane, Služba za skupštinske poslove Skupštine Kantona Sarajevo broji 9 uposlenika i za njihov rad u 2021. godini bilo je izdvojeno 265.367 KM.

Kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo ima osam zaposlenih i za njihov rad u budžetu KS za 2021. godinu bilo je izdvojeno 358.193 KM, a u budžetu je za ove namjene planirano 576.000 KM.

Plaća zastupnika u Skupštini KS iznosi oko 2.457 KM, dok predsjednik Kluba ima 2.583 KM.

Kako je navedeno u budžetu, za finansiranje političkih stranaka i parlamentarnih grupa izdvaja se 750.000 KM.

Senad Hasanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, kaže da je formiran Klub Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Kantona Sarajevo, a nakon što je zajedno sa kolegom iz Demokratske fronte Seadom Milavicom pristupio SBiH-u.

Ranije je, podsjećamo, toj stranci pristupila i Admela Hodžić, te su njih troje osnovali Klub.

Sada bi Stranka za BiH trebala dobijati dobijati određene iznose za rad Kluba, a koji su to iznosi, Hasanović kaže da ne zna.

- Nemam potpune informacije, mi smo tek na početku tog procesa, formirali smo klub. Dok smo bili DF, stranka je dobijala određeni iznos za finansiranje političkih partija, taj dio bio je, koliko ja znam, smanjen tokom korone, bila je donesena odluka da se ta sredstva umanje, transfer političkim partijama. Znam kada partija izgubi klub u Skupštini da gubi dio finansiranja. Koji su to tačni iznosi, ne znam još – pojašnjava za Faktor.

Hasanović kaže da članovi Kluba DF-a nisu imali uvid u sredstva koja dobijaju, te da ih nisu ni povlačili.

Za rad Kluba, za printanje materijala, za sve administrativne stvari, koristili su, kaže, svoja sredstva želeći na taj način doprinijeti da sekretarijat stranke što bolje funkcioniše.

Zastupnica Bilsena Šahman istupila je iz Kluba SBB-a i kazala je kako trenutno ne pripada niti jednom klubu.

VEZANI TEKST - Skupština KS: Koliko su novčano na dobitku zastupnici koji napuste stranku?

- Svi su već u klubovima, mogu se jedino priključiti nekom, ali ne moram, mogu da budem samostalna, samo sam u parlamentarnoj grupi sa kolegom Mirzom Čelikom. Ne znam ni kako se finansiraju klubovi stranaka. Svaki zastupnik ima određeni iznos i na osnovu tog zastupnika stranka dobija određeni iznos. Ja ću provjeriti sa finansijama kako se to radi i da li ja svoj dio mogu proslijediti. Nije me to nikada zanimalo, a sada bih voljela znati da li se taj iznos može dati u humanitarne svrhe ili se isključivo može koristiti za stranku – kazala je Šahman.

Zastupnik Damir Nikšić kaže da se sredstva dobijaju preko parlamentarne grupe.

- Ja dobijam lično sredstva i šakom i kapom ih trošim na ljude koji mi pomažu za pripremu Skupštine KS, za dokumentaciju. Iznos koji dobijemo varira. Negdje između 1.000 do 1.4000 KM, bilo je 700 maraka u toku pandemije. To su zakonska sredstva koja dobija svaki parlamentarac. Ako je dio stranke, taj novac ide stranci, a kada si samostalni, ako te izbaci stranka, kao što je mene izbacila, onda idu meni – kazao je Nikšić.

Trenutno je u Skupštini devet klubova stranaka, od čeka Narod i pravda ima tri kluba, a ostale stranke po jedan. Formiran je i Klub zastupnika "Čelik, Kerla i Pleho".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.