open-navfaktor-logo
search
Dogovorena osnovica
Koliko povećanje plaća očekuje nove ministre i zastupnike BPK, koliko namještenike
Državni službenici, namještenici, ali i ministri i zastupnici u Bosansko-podrinjskom kantonu od 1. januara će imati veća primanja nakon što je potpisan sporazum po kojem se osnovica za plaće budžetskim korisnicima povećava za 30 KM.
19.10.2022. u 22:21
get url
text

Imajući u vidu da su održani izbori 2. oktobra, te da je vrlo moguće da će vlast u ovom kantonu biti formirana najkasnije do kraja godine, veće plaće od trenutnih dočekat će nove ministre i skupštinske zastupnike.

Osnovica za obračun plaća korisnicima budžeta trenutno iznosi 290 KM, a od 1. januara 2023. godine, prema sporazumu, iznosit će 320 KM.

Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti BPK Goražde definirani su koeficijenti za obračun plaća.

Kada se uzmu u obzir ovi propisani koeficijenti i osnovica, osnovna plaća namještenika, u zavisnosti od koeficijenta, bit će veća za 60 KM do 100 KM. Oni sada imaju plaću od oko 540 KM do oko 930 KM, ne računajući minuli rad.

VEZANI TEKST - Dogovor Vlade i sindikata BPK: Osnovica za obračun plaće bit će povećana na 320 KM

Osnovna plaća državnih službenika bit će veća za između 110 KM i 190 KM, u zavisnosti od koeficijenta. Ona sada iznosi od oko 1.100 KM do oko 1.800 KM bez minulog rada.

Istovremeno, osnovna plaća predsjedavajućeg Skupštine BPK bit će veća za oko 225 KM i iznosila bi, bez minulog rada, oko 2.400 KM, a plaća premijera bit će veća za oko 250 KM i iznosila bi oko 2.700 KM.

Ministri bi trebali dobiti najmanje 215 KM više nego što sada imaju pa bi trebali "izaći" na oko 2.300 KM osnovne plaće, a profesionalni zastupnici bi dobili oko 140 KM više nego sada. Savjetnicima slijedi oko 150 KM veća plaća i ona bi od početka iduće godine iznosila oko 1.600 KM.

Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona, istakla je da je zakonska obaveza da se prilikom kreiranja budžeta za narednu godinu pregovara sa sindikatima o osnovici i na osnovu tog sporazuma se planiraju sredstva u budžetu.

- Osnovica je bila 290 KM. S obzirom na to da smo sredinom godine imali zahtjeve svih sindikata, pratili smo finasnijsku stabilnost i procijenili prihode, te smo ponudili osnovicu od 320 KM. Nismo išli na onu naksimalnu od 330 KM kako je na nivou FBiH i u drugim kantonima – rekla je Obuća.

Na pitanje da li se razgovaralo o povećanju koeficijenata državnim službenicima i namještenicima kako bi bilo izbjegnuto da zvaničnici dobiju povećanje plaća, Obuća je naglasila da su već u ovoj godini, kada je i usvojen Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti BPK, smanjili koeficijente zvaničnicima u odnosu na koeficijente kakvi su na nivou FBiH.

- Mislim da smo jedini kanton koji je to smanjio – dodala je Obuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.