open-navfaktor-logo
search
Šta se kupuje
Koliko su građani BiH potrošili na uvoz robe putem interneta
U toku 2022. godine Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine ocarinila je 3.140 pošiljki koje su građani Bosne i Hercegovine naručili putem interneta, a koje su putem pošte pristigle u BiH i na to su potrošili 3,8 miliona maraka.
05.03.2023. u 07:45
get url
text

- Riječ je o pošiljkama čija je pojedinačna vrijednost iznosila više od 300 maraka, što je ujedno i granica nakon koje se za svaku takvu pošiljku moraju platiti uvozne dadžbine, a to su carina i PDV. Stvarni broj pošiljka koje su građani BiH naručili putem interneta, a koje su putem pošte pristigle u BiH puno je veći. Međutim sve pošiljke čija je vrijednost manja od 300 maraka oslobođene su plaćanja uvoznih dadžbina. Zato građani BiH uglavnom gledaju da vrijednost pošiljki koje naručuju putem interneta iz inostranstva budu manje od 300 maraka, kako ne bi morali platiti uvozne dadžbine, što je regulisano Odlukom o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina - pojašnjavaju iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Ukupna vrijednost plaćenih uvoznih dadžbina u toku 2022. godine na pošiljke koje su ocarinjenje u tri carinska referata pri poštama u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru iznosi 846.400 maraka.

- Upoređujući vrijednost robe koja je uvozno ocarinjenja u tri poštanska referata u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu možemo zaključiti da je došlo do blagog povećanja vrijednosti robe koja se kupuje iz inostranstva putem interneta jer je ukupna vrijednost u 2022. godini iznosila 3,8 miliona maraka, dok je u 2021. godini ukupna vrijednost iznosila 3,1 milion maraka  - podaci su UIO.

Građani putem interneta iz inostranstva najviše kupuju odjeću, obuću, kozmetiku i razne potrepštine za kućanstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.