open-navfaktor-logo
search
Kakvu poruku šalju
Koliko su pismeni vijećnici: Haljevac kaže da je bio haus, Zulfikarpašić se svojim očima uvidjela
Vijećnici u općinskim vijećima za svoj rad primaju paušale, a kako je ranije za Faktor kazao vijećnik Općinskog vijeća Centar Sarajevo Velija Katica, njihov paušal iznosi 510 maraka, a uz to se dobijaju i naknade za rad u komisijama.
01.11.2021. u 08:15
get url
text

Iako ne rade besplatno i građani su ih birali da ih predstavljaju, neki vijećnici to olahko shvataju pa i pitanja i inicijative tako postavljaju.

Uvidom u sadržaj vijećničkih pitanja i inicijativa OV Centar da se zaključiti da itekako pažnju trebaju obratiti na pravopis, gramatiku i konačno poruku koju žele poslati svojim obraćanjem, upitom ili inicijativom.

Tako je SDP-ov vijećnik u Općinskom vijeću Centar Dragan Stevanović tražio da ima "argumentiranu informaciju prema građanima i to sam im obećao prije nego sam preuzeo mandat u ovom vijeću".

A njegovo pitanje odnosilo se na informaciju o radovima na Crnom vrhu na području Općine Centar gdje se gradi stambeno-poslovni objekat.

Vijećnica Amra Zulfikarpašić žalila se da je u mandatu prethodne vlasti u Općini Centar renovirana ulica u kojoj ona živi i da je izgrađeno parkiralište, a da je njena kuća "preskočena" iako je ona bila inicijator te ideje, te je kazala da se to zove diskriminacija opozicije.

- Htjela bi da se prisjetim prošlog mandata i da u ulici Marcela Šnajdera napravljena rekonstrukcija i popločavane svih stepeništa i parking prostora, osim ispred moje kuće ja koja sam bila inicijator te ideje. To se zove diskriminacija opozicije. To je na broju 15, 17 i 19. Međutim na uglu prema ulici Asima Ferhatovića izdata je dozvola nekome da jednu malu, staru kuću proširi i da joj podigne spratnost, jer je bila jednospratnica.

Vlasnik tog trogodišnjeg gradilišta iskopao je dio prilaza zgradi 15,17 i 19 i oduzeo od tog ulaza u parking jedan veliki dio iskopavši živu ogradu i napravivši jedan vrlo opasan dio jer vi kad okrećete automobilom možete upasti dole tri metra dubine. Ja sam se više puta žalila i pitala ljude zašto su to napravili, prvo što su napravili estetsko oštećenje skinuvši zelenu površinu odnosno grmlje koje je tu stajalo, a drugo što su napravili jako opasan parking prostor gdje vi ne možete da skrenute, možete da poginete. Molim službe da pogledaju to gradilišta, da vide da li to gradilište ima dozvolu, a u isto vrijeme kad odu tamo da pogledaju i taj parking prostor koji jedini nije popločan u cijeloj ulici Marcela Šnajdera – navela je Zulfikarpašić.

Zulfikarpašić je konstatovala da u Sarajevo dolaze prosjaci avionima i da su potrebni policajci u bijelom.

- Svojim sam se očima uvidjela da dolazi cijeli jedan bataljon džepara po gradu. Milim vas mi moramo da zaštitimo naš grad od ovakvih stvari – navela je Zulfikarpašić između ostalog.

Vijećnik Naše stranke Samir Fazlić imao je pitanje sa prijedlogom kako da se "popravi" tramvajsko i trolejbusko stajalište, a njegovo pitanje je bilo veoma i gramatički i pravopisno neusklađeno.

- Pokrećem inicijativu koja se odnosi na stajalište autobusko i trolejbusko na raskršću ulice Skenderija koje ide prema Dobrinji. Već se nekoliko puta dešavale saobraćajne nesreće. Samo autobusko stajalište se nalazi na trotoaru i apsolutno je nemoguće da građani prolaze tuda nego moraju ići na ulicu da bi prošli taj dio gdje se nalazi trolejbusko stajalište. Mislim da je to uz malu korekciju i saradnju sa Ministarstvom saobraćaja KS se može uraditi i to trolejbusko stajalište proširi u dužinu a da se skrati taj uži dio koji je vezan za trotoar – naveo je Fazlić.

I nije to jedino pitanje vijećnika Fazlića koje je veoma nejasno formulisano sa mnogo gramatičkih i pravopisnih grešaka.

- Moj prijedlog je da se tramvajsko stajalište vrati na raskršće prije toga, gdje se nalazi jedna stambena zgrada, nema nikakvih poslovnih prostora, potpuno je relaksirani trotoar širi je duplo više nego sada, tako bi uz male korekcije to tramvajsko i autobusko stajalište moglo tu postaviti i mislim da bi sigurnost i bezbjednost građana bila na većem nivou – naveo je između ostalog Fazlić.

Vijećnik Naše stranke Nihad Uk inicirao je "zamjenu uništene klube na trolejbuskoj stanici preko puta Arhitektonskog fakulteta".

Samostalna vijećnica Maida Gabela pokrenula je inicijativu da se općinske službe obrate partnerskim gradovima i općinama u Evropi kako bi sarađivali.

- Pokrećem inicijativu, obzirom da znamo da imamo puno partnerski gradova i općina širom Evrope, da im se obratimo sa jednom inicijativom za saradnju, u smislu različitih tema u vezi kojih mi imamo neka rješenja, a možda možemo i dobiti neka kreativna rješenja iz drugih partnerskih gradova i općina. Sjećamo se da smo početkom godine sklopili partnerstvo sa općinom u Italiji. Prijedlog bi bio da se prema Komisijama Općinskog vijeća uputi zahtjev da oni dostave teme za koje bi voljeli da čuju iskustva i način rada u drugim općinama. To bi bila energetska efikasnost, šta rade po pitanju mladih, šta rade po pitanju povećanja podrške nataliteta – navela je Gabela.

Vijećnik Denis Challenger pitao je u vezi s bespravnom gradnjom.

- To je jedan širok pojam, ali ja ću se fokusirati na par. Molim nadležne službe da mi se dostave potpune informacije. Meni je nepojmljivo i ne mogu da shvatim da neko može samo da dogradi jedan sprat ili više spratova npr. U ulici Kaptol, kako se to može desiti 50 metara od zgrade općine u ulici Musala kompletan jedan sprat se napravio – naveo je Challenger.

Sulejman Haljevac, vijećnik SBB-a, postavio je pitanje o klizištu na Mejtašu.

- Neki dan kad je kiša bila haus je nastao dole. Moj kolega i ja smo na sastanku sa načelnikom tražili da se u Budžetu predvidi novac za to – pitao je Haljevac.

- Postavljam pitanje načelniku, a na dovezat ću se na inicijativu Đenana Muminovića, da li će se ove godine raditi asfaltiranje ulice Hamida Beširevića, Gornja Breka, Adnana Aslanija ili će se raditi sljedeće godine – pitao je Hamdija Hasanović, vijećnik SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.