open-navfaktor-logo
search
Vraćat će građani
Koliko su se u 2023. godini zadužili entiteti, kad ponestane novca, emisija obveznica je "rješenje"
Kako odmiče godina, tako se Bosna i Hercegovina, preciznije njena dva entiteta sve češće i više zadužuju.
04.08.2023. u 11:25
get url
text

Tako u Federaciji BiH u prvom kvartalu nije bilo zaduživanja po osnovu emisije obveznica. No, već u maju uslijedila su dva zaduženja po ovom osnovu. U prvom slučaju od 9. maja radilo se 29.963.798,70 KM, da bi se FBiH 23.5. zadužila za dodatnih 19.960.568,16 KM.

VEZANI TEKST - Dug RS-a 6,3 milijarde KM, Vidović uvjerava: Zadužujemo se onoliko koliko možemo vratiti

- Uglavnom je riječ o kratkoročnim zaduženjima, naročito u FBiH, sa ciljem realizacije aktulenih finansijskih obaveza, a razumijevaći da još nisu ostvareni transferi javnih prihoda. U entitetu Republika Srpska je malo drugačija situacija, zaduženja su se u značajnom dijelu iskoristila za pokrivanje ranijih obaveza po osnovu vanjskog duga, te za stabilnost tekuće potrošnje.

Evidentno je da RS ima veću potrebu za zaduživanjem  u odnosu na FBiH, te da je konsolidovani dug, u relativnom odnosu na bruto domaći proizvod, znatno veći - kaže za Faktor Admir Čavalić, federalni zastupnik Stranke za BiH i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH. 

Da je u RS-u finansijska situacija znatno teža od one u FBiH, potvrđuje podatak da će ovaj entitet u prvih osam mjeseci 2023. godine, zaključno s 14. augustom, obaviti čak 12 aukcija papira od vrijednosti, odnosno trezorskih zapisa i dugoročnih obveznica. Izraženo u novcu, na taj način želi se prikupiti približno 500 miliona KM. Emisija obveznica počela je još 21. februara.

Najveća emisija obveznica obavljena je 20. juna na Banjalučkoj berzi kada se RS zadužila za nešto više od 107,2 miliona eura (210 miliona maraka), a sve kako bi se namaknula nedostajuća sredstva za isplatu duga (330 miliona KM) na ime zaduživanja na Bečkoj berzi.

- U ovoj godini RS mora vratiti 1,08 milijardi KM tako da se nova zaduživanja najčešće koriste za isplatu dospjelih obaveza, kao što je to bio slučaj Bečkom berzom.

Moram naglasiti da prilikom novih zaduživanja RS nerijetko uzima više nego što im je u tom trenutku neophodno, ali se vjerovatno vode time da iskoriste priliku kada postoji interes finansijskih institucija - rekao je za Faktor Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i ekonomski analitičar iz Banje Luke.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.