open-navfaktor-logo
search
Kako do stana
Koliko subvencije Vlade KS zaista mogu pomoći mladima?
Vlada Kantona Sarajevo i ove godine subvencionira rješavanje prvog stambenog pitanja mladih te po prvi put ove godine se subvencionira dio zakupnine stana ili kuće mladim u bračnoj ili vanbračnoj zajednici u iznosu od 200,00 KM. Međutim, koliko to zaista može pomoći mladima?
05.09.2022. u 17:56
get url
text

- U cilju iznalaženja što povoljnijih mogućnosti u uvjetima visoke stope nezaposlenosti mladih, visoke cijene kvadratnog metra stana, visokih kamatnih stopa na stambene kredite kod banaka, niskih plaća mladih, osigurava se podrška mladima u rješavanju njihovog stambenog pitanja. Vlada Kantona Sarajevo će i ove budžetske godine, putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, subvencionirati rješavanje stambenog pitanja mladih sredstvima u iznosu do 10.000 KM – navodi se u saopćenju Vlade Kantnona Sarajevo.

Popisom stanovništva iz 2013. godine ustanovljeno je da u Kantonu Sarajevo živi ukupno nešto 83.805 mladih u dobi od 15 do 29 godina, dok u Strategiji prema mladima Kantona Sarajevo za period 2019. do 2023. godine navedeno je da čak 73 posto mladih žive u kući ili stanju koji su u vlasništvu njihovih roditelja.

Dakle, pomoć mladima pri rješavanju prvog stambenog pitanja je neophodna. Međutim, koliko ova subvencija može zaista pomoći mladima?

Prema podacima Federalne agencije za statistiku prosječna neto plaća u petom mjesecu ove godine u Federaciji iznosila je 1.110 KM, dok je prоsјеčnа ciјеnа prоdаnih nоvih stаnоvа u prvom kvartalu 2022. godine u Kantnonu Sarajevo iznosila 2.359,2 KM po metru kvadratnom.

Shodno činjenici da je jedan od uslova za dobijanje subvencije i to da iznos kupljene nekretnine ne prelazi cijenu od 180.000 KM, što znači da stan koje kupljen po prosječnoj cijeni po kvadratu ne može prelaziti više od oko 76 metara kvadratnih.

Pod pretpostavkom da N.N. osoba ispunjava sve uvjete za dobijanje subvencije te pod pretpostavkom da ima prosječna plaću, iznos kredita koji bi N.N. osoba mogla podići zavisi i od toga da li radi kod privatnika ili radi u državnoj firmi / instituciji. Kada govorimo o potraživanju kredita za koji bi zasigurno kamata bila puno veća od samog iznosa subvenicje koju nudi Vlada KS, u slučaju da  osoba radi kod privatnika, teško da bi se sa iznosom koji nude banke trenutno moglo kupiti nešto uslovno za život dvije mlade osobe.

Dakle, ako uzmemo u obzir sve navedeno, mladim osobama tih 10.000 KM u ovakvim uslovima ne igraju baš veliku ulogu. U bolje uređenijim društvima, država napravi zgradu u kojoj se useljavaju mladi ljudi i otplaćuju stan plaćajući mjesečno pristupačan iznos prilikom kojeg se svaki put povećava i njihov postotak vlasništva nad stanom.

Druga vrsta pomoći prvi put je započela ove godine i ogleda se u subvencioniranju dijela zakupnine stana ili kuće mladim u bračnoj ili vanbračnoj zajednici u iznosu od 200,00 KM mjesečno za period od šest mjeseci. Za ostvarvanje ova subvencije osim što je neophodno ispunjavati sedam uslova i dostaviti trinaest dokumenata, neophodno je i ostvariti određeni broj bodova. Neki od kriteriji za to bodovanje imaju apsurdne parametre.

Jedan od apsurdnih parametara je i bodovanje stručne sprema kandidata, bez naglaska je li zaposlen ili nezaposlen, a prema kojoj doktor nauka ostvaruje maksimalnih 10 bodova dok osobe bez stručne sprema ostvaruje minimalnih 5 bodova.

Dakle, pod pretpostavkom da obje osobe rade, prioritet za primanje subvencije imaju oni koji imaju veća primanja, a oni koji su bez stručne spreme i shodno tome vjerovatno zarađuju minimalnu plaću ne predstavlja prioritet u subvencioniranje za Vladi KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.