open-navfaktor-logo
search
Patroliraju širom BiH
Komandant EUFOR-a će se sastati sa zvaničnicima RS-a
Komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer 1. i 2. juna imat će sastanke sa zvaničnicima bosanskohercegovačkog entiteta RS u Banjoj Luci.
01.06.2023. u 12:23
get url
text

- EUFOR pod mojom komandom nastavlja da radi u bliskoj saradnji sa našim partnerima i podržava ih očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja za sve stanovnike BiH. EUFOR obavlja svoje zadatke na nepristrasan način. Nakon što sam se već susreo sa predstavnicima državnih vlasti Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, sada ću se sastati sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nenadom Stevandićem i direktorom Policije RS-a Sinišom Kostreševićem - rekao je tim povodom general Habermayer.

Jasan dokaz EUFOR-ovog partnerstva sa svim građanima BiH jeste kontinuirano prisustvo EUFOR-a na nivou općina putem njegovih Timova za vezu i osmatranje (LOT timovi).

General Habermayer dodao je da se EUFOR nedavno vratio na prvobitni plan patroliranja širom BiH kako bi pokazao svoju posvećenost svim stanovnicima BiH. Partnerstvo između Oružanih snaga BiH i EUFOR-a izraženo je i time što EUFOR koristi objekte OSBiH kao privremena područja okupljanja za svoje snage koje idu u patrole širom zemlje. Privremena područja okupljanja snaga i rute patroliranja odabrani su po principu nepristrasnosti.

Habermayer je izjavio da je EUFOR opredijeljen i da nastavi zajedničku obuku sa OSBiH, na taj način proširujući iskustva i sposobnosti kako bi se postigla napredna interoperabilnost.

- EUFOR je sposoban i pouzdan partner bosanskohercegovačkim agencijama za provođenje zakona i policijskim snagama oba entiteta i Distrikta Brčko. Agencije za provođenje zakona i policijska tijela održavaju sigurno i stabilno okruženje i EUFOR će ih kontinuirano podržavati u tom poslu - izjavio je Habermayer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.