open-navfaktor-logo
search
Nedžad Ahatović analizira
Komandant EUFOR-a dao je vrlo opasne izjave o OSBiH, ako sve eskalira, hoće li biti zabrinut ili vrlo zabrinut!?
Intrevju koji je komandant vojne misije EUFOR Althea, general-major Alexander Platzer iz Austrije dao bečkom Der Standardu, te njegove opservacije, viđenje situacije u Bosni i Hercegovini i mišljenja, objeručke su dočekali mediji kako u bh. entitetu Republika Srpska, tako i u susjednoj Srbiji.
04.11.2021. u 14:00
get url
text

"Austrijski general razbio snove Sarajeva: Komandant EUFOR-a jasno rekao - Dodikove izjave nisu prijetnja", naslov je u beogradskim Novostima.

VEZANI TEKST - Komandant EUFOR-a u BiH o slanju trupa u Brčko, Dodikovim prijetnjama, mogućim scenarijima...

Banjalučki Glas Srpske je izvukao naslov, odnosno rečenicu koju kontinuirano ponavlja predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dok prijeti raspadom Oružanih snaga BiH, "Platzer: Zajednička vojska u BiH nije utemeljena Dejtonom", a danas su otišli i korak dalje te analizirali njegove izjave, a naslov teksta je "Komandant EUFOR-a za austrijski list pojasnio situaciju u BiH: Platzer spalio sarajevske iluzije".

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić za Glas Srpske je kazao "da je Platzer iznio realnu sliku stanja u BiH, i kao vojnik je procijenio da nema nikakve vojne opasnosti".

- Može se vidjeti i da on na sve gleda i kao neko ko mora malo i politički promišljati o situaciji u BiH. To se može vidjeti iz njegove izjave o Oružanim snagama BiH, da ukoliko Republika Srpska poželi da se povuče iz Oružanih snaga BiH, niko na to neće moći utjecati, te da je to stvar političkih dogovora - naveo je Lukić.

- Ne znam ko u medijskom smislu savjetuje komandanta EUFOR-a, austrijskog general-majora Alexandera Platzera, ali ko god da je, savjetuje ga vrlo pogrešno. Po njegovoj izjavi za Der Standard se može zaključiti da on kao da je došao u Bosnu i Hercegovinu iz Zanzibara, a ne iz Austrije. Neko bi generalu Platzeru prvo trebao kazati da je vrlo nezahvalno davati ocjenu vojne situacije u atmosferi faktičke najave raspada zemlje s obzirom na ozbiljnu intenciju manjeg bh. entiteta da naruši suverenitet države Bosne i Hercegovine, za šta izgleda imaju i podršku određenih faktora iz vana. Ukoliko dođe do eskalacije koja je gotovo izvjesna, a o čemu je i visoki predstavnik Christian Schmidt kanio govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a, general Platzer će snositi odgovornost za pogrešnu procjenu situacije – stav je vojnog analitičara Nedžada Ahatovića.

Smatra kako je "najproblematičnija teza koju je general Platzer javno iznio ona koja se tiče Oružanih snaga BiH". 

- Ako sudimo po njegovoj izjavi, OSBiH i ne postoje ako nema konsenzusa između sva tri naroda, bez obzira na usvojene i važeće zakone. Neka se o tome, kaže on, raspravi u parlamentu u "normalnoj" proceduri. Šta to znači? U ovakvoj predkonfliktnoj situaciji voditi demokratske parlamentarne debate o tome da li Oružane snage BiH, zajedno sa SIPA-om i Graničnom policijom, Sudom i Tužilaštvom BiH, VSTV-om i UIOBiH kao jedini državotvorni faktori i jedina prepreka narušavanju državnog suvereniteta u BiH treba da postoje? - pita se Ahatović te nastavlja:

- Ako je po komandantu EUFOR-a "normalno" u parlamentu sprovesti "normalnu" proceduru vraćanju nadležnosti po pitanju Oružanih snaga, jer one nisu postojale u izvornom Dejtonskom sporazumu, onda je on propustio da uvidi da bh. entitet RS, odnosno Milorad Dodik nije pokrenuo proceduru pred državnim, već pred entitetskim parlamentom i te odluke će se primjenjivati na teritoriji toga entiteta. Šta onda on kani po tom pitanju poduzeti? Hoće li biti zabrinuti ili vrlo zabrinuti situacijom? Ovo su vrlo opasne izjave uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju u BiH. 

{$galerijaFotografija}

Ahatović problematizira i njegov mandat, te konstatuje da on možda neće ni imati mandat da bilo šta i poduzme.

- Prema njegovoj logici, ni EUFOR nije dio izvornog Dejtona, s obzirom na to da kada je sporazum potpisan nije ni postojao u sadašnjem kapacitetu kao vojni dio misije EU-a u BiH o čemu je odluka donesena tek 2004. godine, pa se pitam šta je ta njegova izjava trebala da znači? Treba li generala Platzera podsjećati šta mu je napisano u Aneksu 1a, Član 5. Faza III, stav 6 izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma koji on mora da impelemntira na terenu? Generale Platzer, nekada su austrijski generali bili vrlo uspješni guverneri ove zemlje o čemu tragove možete vidjeti bilo gdje da krenete po BiH. Stoga ne želim da vjerujem da će ti vi biti dio problema, već da ćete biti dio rješenja ukoliko dođe do eskalacije u koju cijeli svijet vjeruje, nažalost osim vas – zaključuje Ahatović.   

Naslovnice - Alexander Platzer
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.