open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane BiH
Komandant kopnenih snaga SAD-a za Evropu i Afriku naglasio značaj ostvarene saradnje BiH sa NATO-om
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa saradnicima, razgovarao je danas sa komandantom Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, generalom Christopherom Cavolijem i njegovim saradnicima.
21.05.2021. u 16:59
get url
text

Cavoli boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u svrhu praćenja vježbe "Brzi odgovor 21" koja se održava na tri lokacije Oružanih snaga BiH, gdje pripadnici Vojske SAD-a zajednički sa pripadnicima OSBiH uvježbavaju određene procedure i radnje.

- Dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu sa OSBiH vidimo kao potvrdu snažne opredijeljenosti, podrške i pomoći SAD-a procesu daljnjeg osnaživanja mira i stabilnosti u našoj zemlji i široj regiji - istakao je Podžić.

Cavoli je zahvalio Podžiću na izdvojenom vremenu i iskazao snažnu podršku našoj zemlji i reformskim procesima koji se trenutno realiziraju, a posebno je naglasio značaj ostvarenih vidova saradnje sa NATO-om.

Posebno je istakao značaj, ulogu i doprinos OSBiH u dosadašnjim operacijama kolektivne sigurnosti, gdje je izrazio zahvalnost našoj zemlji na učešću u operacijama podrške miru u okviru misije Odlučna podrška u Afganistanu, u kojoj pripadnici OSBiH sa pripadnicima Vojske SAD-a hrabro i profesionalno izvršavali svoje zadatke i doprinosili globalnoj sigurnosti.

Cavoli se danas sastao i sa načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i njegovim saradnicima, a za sutra je planirano praćenje vježbe.

Dan za visoke zvanice bit će upriličen 22. maja 2021. na poligonu za obuku Manjača, gdje se očekuje prisustvo visokih državnih dužnosnika, ambasadora, vojnih atašea, kao i brojnih drugih zvanica, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.