open-navfaktor-logo
search
Predložena saradnja
Komandantica Nacionalne garde Maryland posjetila sarajevsku Opću bolnicu
Najviši vojni zvaničnici američke savezne države Maryland, na čelu sa brigadnom generalicom Janeen Birchkead, komandanticom Nacionalne garde američke države Maryland, te predstavnici Ambasade SAD-a u BiH i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine tokom posjete Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" upoznali su se sa radom ove zdravstvene ustanove, uslugama koje pruža pacijentima, radom tokom pandemije Covid-19 i planovima za naredni period.
20.06.2023. u 09:26
get url
text

Za visoku delegaciju je upriličena prezentacija koju je održala prof.dr. Azra Husić-Selimović, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepalog i šefica Odjeljenja za nauku i nastavu, a u kojoj je pored historijata bolnice, koja je osnovana prije 157 godina, prezentiran rad i široka lepeza zdravstvenih usluga koje se mogu dobiti u ovoj ustanovi, te planovi za formiranje Veteranske bolnice u sklopu ustanove.

U tom svjetlu je predložena saradnja na polju edukacije osoblja, a s obzirom da veteranske bolnice u SAD-u imaju dugu tradiciju i izvrsnost u radu i da svoje bogato iskustvo mogu prenijeti bh. ljekarima.

Brigadna generalica Janeen Birchkead, komandantica Nacionalne garde američke države Maryland se zahvalila na srdačnoj dobrodošlici i čestitala uposlenicima na uspješnom radu i novim postignućima.

U ime Ministarstva odbrane BiH i ministra Zukana Heleza, prisutne je pozdravio brigadir Muhamed Dautović, vojni savjetnik, istakavši da je upravo ministar Helez tokom nedavne posjete SAD-u, na sastanku sa zvaničnicima američke savezne države Maryland predložio pored ostalog i saradnju u oblasti medicine i zdravstva i inicirao ovu posjetu.

- Saradnja bi se mogla odvijati u vidu razmjene i obuke medicinskih stručnjaka i studenata, organiziranje zajedničkih naučno-istraživačkih skupova, stvaranje uslova da se transplantacija organa koja se trenutno obavlja u inostranstvu, vrši i u medicinskim centrima u BiH - kazao je brigadir Dautović.

Na kraju posjete visoka delegacija je obišla bolničku laboratoriju, Kabinete za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, te Urgentni centar.

Menadžment Opće bolnice uz veliku zahvalnost gostima na posjeti je izrazio nadu da će u što skorije vrijeme doći do realizacije saradnje i razmjene kadra na polju edukacije.

Inače, Bosna i Hercegovina i američka savezna država Merilend, već 20 godina imaju odličnu partnersku saradnju u okviru Programa državnog partnerstva, a ovosedmična posjeta generalice Birkhed sa saradnicima našoj zemlji uslijedila je povodom ove dvodecenijske uspješne saradnje, saopćeno je iz Opće bolnice. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.