open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu KS
Kome je Forto obećao Kolektivni ugovor i ko po zdravstvenim ustanovama skuplja potpise radnika
Iz Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo tvrde kako odgovorne osobe iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS obilaze javnozdravstvene ustanove u kantonu i govore zaposlenicima kako im je premijer Vlade KS Edin Forto obećao da će sa njima potpisati Kolektivni ugovor do kraja 2021. ukoliko okupe još 300 članova jer trenutno nisu reprezentativni.
30.09.2021. u 14:01
get url
text

- Nakon što je nedavno rješenjem Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice vlast u KS diletantski i nesmotreno pokušala oduzeti reprezentativnost Sindikatu zaposlenih u zdravstvu KS, koje nije "živjelo" ni deset dana, jer je na isto donesena privremena mjera, sada su odlučili nezakonitim neistinama o potpisivanju nekog kolektivnog ugovora kao separatnog za samo jedan profil u zdravstvu, ukoliko okupe još 300 članova, manje informisane radnike "natjerati" da se iščlane iz našeg sindikata. Na taj bi način, kako su to oni zamislili, naš sindikat ostao bi bez reprezentativnosti – kaže Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo.

Ugovori oboreni na sudovima

Podsjećamo, Forto je već jednom potpisao ovakav kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS koji je zastupao dr. Izet Hočko temeljem ranije potpisanog istog kolektivnog ugovora od strane bivšeg premijera Vlade KS Elvedina Konakovića.

- Oba ova kolektivna ugovora oborena su na svim sudovima i godinama postoje presude koje takve dokumente definišu kao "ništavnim", uključujući i sve ono što je proizašlo iz njih, a to je više od 28 miliona maraka isplaćenih na ime plaća i naknada samo jednom profilu u zdravstvu umjesto linearno svima – navodi Avdović.

No, Elvedin Vatreš, predsjednik, ističe kako Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS, koji ima oko 900 članova, ima punu podršku Forte i Harisa Vranića, ministra zdravstva, a da je sve ostalo, kako kaže, "mahalska priča."

- Što se tiče te brojke od 300 članova koja se pominje, kako bismo mi navodno bili reprezentativni, reći ću da se to ne broji na taj način. Zna se koliko na nivou kantona procentualno treba imati jedna organizacija kako bi bila reprezentativna. Trenutno sindikat treba imati 20 posto uposlenih članova u jednoj ustanovi, a 30 posto na nivou kantona kako bi bio reprezentativan - dodaje Vatreš.

Kaže kako su neistine da neko ide po zdravstvenim ustanovama i traži potpise za članstvo u Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS.

- Ja kao predsjednik još uvijek ne znam koliko nam je potrebno ljudi kako bismo bili reprezentativni i pregovarali sa vladom. To će se na kraju vidjeti u zavodu, ministarstvu, na koncu u vladi kada se preračunaju brojke – kaže Vatreš i dodaje:

- Ne bih ulazio u to jer nemam zvaničnih podataka, a nemam ih jer se još uvijek neke stvari mijenjaju u samom sistemu zdravstva. Sa sigurnošću mogu potvrditi da se svaki dan mijenja situacija sa brojem članstva zaposlenih i onih koji su na birou. Jedino što mogu potvrditi je da naš sindikat okuplja sve veći broj sestara i tehničara i da je neminovnost da mi imamo svoj strukovni sindikat, kao što to imaju i ljekari – ističe Vatreš.

Neka premijer javno kaže

No, Avdović kaže kako je svima jasno da je Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS osnovan iz političkih razloga.

- Forto ima obavezu da odgovori na pitanje - da li je dao obećanje Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara KS kako će im on potpisati nezakoniti kolektivni ugovor ako sakupe još 300 članova. Neka izađe i javno to kaže. Ako premijer ne stoji iza toga da se onda onda imenuju oni koji lažno koriste njegovo ime kako bi okupili što više članova. Na kraju bih napomenuo da takav kolektivni ugovor vlada i potpiše sa nama kao reprezentativnim sindikatom, na šta su nas ranije i tjerali, takav dokument opet je nezakonit, i to je razlog što na takve ponude nikada nismo pristali – naglasio je Avdović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.