open-navfaktor-logo
search
Povreda prava
Kome se mogu obratiti radnici koje izvaraju poslodavci
Redakciji Faktora obratili su se čitaoci sa pitanjem kome da se obrate radnici koje izvaraju poslodavci u smislu da im ne isplate zarađene plaće, da po isteku ugovora o radu odugovlače sa odjavljivanjem, koji ne uplaćuju doprinose...
09.06.2023. u 21:07
get url
text

- Kada su u pitanju neisplaćene plaće, ističemo da radnici svoja prava mogu potraživati putem nadležnih sudova. Ukoliko nakon isteka ugovora o radu poslodavac zaposlenicima nije dostavio dokumentaciju o prekidu radnog odnosa, upućujemo vas da se obratite nadležnoj inspekciji rada - odgovorili su nam u Poreznoj upravi Federacije BiH.

Osvrnuli su se i na to kako postupiti ukoliko poslodavci ne uplaćuju doprinose.

Besplatan broj za građane

- Podsjećamo da zaposlenici / građani mogu nepoštivanje poreznih zakona prijaviti Poreznoj upravi Federacije BiH pozivom na besplatan broj  080 020 333, SMS porukom na broj mobitela 061 724 610, ili putem maila [email protected] kako bi Porezna uprava FBiH mogla izvršiti provjere i poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, odnosno izvršiti inspekcijski nadzor kontrole, obračuna i naplate doprinosa - kazali su nam.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo smo pitali koliko često se radnici obraćaju zbog povreda prava iz radnog odnosa.

- U toku 2022. godine kantonalni inspektori rada izvršili su oko 1.000 usmjerenih inspekcijskih nadzora kod poslodavaca pravnih i fizičkih osoba. Inspekcijski nadzori su primarno izvršeni na okolnosti primjene Zakona o radu i temeljem spomenutog zakona donesenih propisa.

Pored toga inspektori rada su izvršili i blizu 700 usmjerenih inspekcijskih nadzora u tzv. javnom sektoru gdje je primat inicijativa za vršenje inspekcijskih nadzora bio način zapošljavanja – konkursne, odnosno oglasne procedure - navodi nam Vildana Brdarić, stručna savjetnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Prokomentirala je i na koji način inspekcija rada može reagirati kada poslodavci radnicima ne isplate zarađene plaće.

Kazne za poslodavce od 1.000 KM do 3.000 KM 

- Zakon o radu članom 75. pravno normira pitanje prava na plaću, te u prvom stavu tog člana propisano je da se plaća utvrđuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu. Za slučaj da poslodavac radniku ne izvrši isplatu jedne plaće ili više njih, radnik se može obratiti Inspekciji rada inicijativom za inspekcijski nadzor. Međutim, u postupku inspekcijskog nadzora inspektor nema nadležnost da donese odluku kojom bi prisilio poslodavca da izvrši isplatu neisplaćene plaće ili plaća - navodi Brdarić i dodaje:

- Ističemo da odredba iz člana 171. stav 1. tačka 53. Zakona o radu znatno ograničava inspektore rada da izdaju prekršajni nalog kao sankciju za nepoštivanje odredbe o periodu isplate plaća koji ne može biti duži od 30 dana. Spomenuta prekršajna odredba propisuje da će se novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM kazniti poslodavac (pravna osoba) ako iz neopravdanih razloga ne isplati plaću u roku utvrđenom u članu 79. stav 1. Zakona o radu sa svim pripadajućim doprinosima, dok sankcija za direktora kao i fizičku osobu-poslodavca iznosi 2.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.