open-navfaktor-logo
search
Nedoumice građana
Kome se obratiti po završetku srednje škole ili fakulteta za evidentiranje stručne spreme?
Radne knjižice u Federaciji Bosne i Hercegovine su ukinute 2016. godine, ali i danas postoje razne nedoumice kod građana kada je riječ o upisu stručne spreme.
09.02.2021. u 07:29
get url
text

Naime, dok su postojale radne knjižice pravilo je bilo da se po završetku srednje škole kupi radna knjižica i odnese u općinu prebivališta kako bi službenik u knjižicu unio stručnu spremu, a nakon toga se sa knjižicom moglo ići na biro za zapošljavanje ili zasnovati radni odnos. Po završetku fakulteta stručna sprema bi se u općini dopisivala u radnu knjižicu.

- Završila sam fakultet uz rad i želim da mi to negdje bude upisano, da me sistem prepoznaje kao fakultetski obrazovanu osobu, a ne da i dalje budem sa srednjom stručnom spremom. Ne znam ko sada dopisuje stručnu spremu i gdje kada nema radnih knjižica? Zbunjena sam, niko mi nije rekao da li to treba da uradi moj poslodavac i šta treba da mu donesem na uvid, ili se to upisuje negdje drugo - ispričala nam je Sarajka Selma I.

Pojašnjenje su nam dali u Birou za zapošljvanje Općine Stari Grad, koji je u sklopu Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. 

- Tačno je da se prije stručna sprema upisivala u radnu knjižicu, sada je nešto drugačije. Recimo, ukoliko ste završili srednju školu, fakultet i došli ste u biro, tamo ste dobili termin za prijavu, upustvo šta treba da donesete. Između ostalog, to je uvjerenje o vašem zanimanju. Isto kao što se nosilo nekada u općinu, pa oni stručnu spremu u radnu knjižicu upisivali, sada mi na osnovu uvjerenja upisujemo u vaš lični karton nezaposlene osobe i vi ste samim tim u sistemu - pojašnjava nam Sanela Karović, šef Biroa Općine Stari Grad i dodaje:

- Oni koji su studirali uz rad, po završetku studija nose uvjerenje o diplomiranju svom poslodavcu kao dokaz o stručnoj spremi, jer je to validan dokument do dobijanja diplome. I to treba što prije regulisati. Ukoliko neko po završetku srednje škole ima odmah posao, onda poslodavcu nosi potrebne dokumente, među kojima je i dokaz o završenoj srednjoj školi, zanimanju. Ta osoba će na taj način biti unesena u sistem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.