open-navfaktor-logo
search
Danas gužva u Sarajevu
Kome su namijenjeni Pfizer i Sinopharm u Zetri, zašto se priča da ima "štele", koju vakcinu građani traže?
Nakon što su proteklih dana samo rijetki navraćali kako bi se vakcinisali protiv COVID-19, danas ispred Olimpijske dvorane "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu gužve.
11.08.2021. u 14:32
get url
text

Građani u dugom redu od jutarnjih sati strpljivo, pod nimalo ugodnih više od 30 stepeni Celzijusa, čekaju na svoju dozu.

Od zaduženih za organizaciju procesa vakcinacije u Zetri saznajemo da je razlog gužvi to što je danas prvi dan revakcinacije Sinopharm vakcinom. Neki koji stoje u redu kažu da su došli i na revakcinaciju AstraZenecom.

Fuad Huseinović iz Sarajeva prvu dozu Sinopharm vakcine primio je 14. jula. Danas je došao na revakcinaciju.

Fuad Huseinović

- Primio sam prvu dozu i nisam imao nikakvih nuspojava. Želim što prije primiti i drugu dozu jer niko ne zna šta donosi jesen. Gužva jeste i teško je stajati na ovoj vrelini, ali šta ću kad moram. Savjetovao bih i drugima da se vakcinišu. Vidim da je slab odziv ovih dana. Jesu li razlog godišnji odmori ili strah od nekih vakcina, ne znam, ali mislim da bi se svi što prije trebali vakcinisati – kaže Huseinović.

No, i danas, kao i prethodnih dana, samo rijetki ulaze kako bi primili prvu dozu. Mnogi se, nakon što im se kaže da na raspolaganju imaju samo AstraZeneca vakcinu, vraćaju kući. Kažu kako ih je strah primiti tu vakcinu i ne kriju razočarenje što ne mogu, kao i građani država u okruženju, birati barem između dva proizvođača.

Mirsad Salispahić iz Sarajeva ipak se odlučio vakcinisati.

Mirsad Salispahić

- Svako neka odluči kako misli da je najbolje, ali ja sam se došao vakcinisati. Nije mi važno kojom vakcinom, koja ima, tu ću primiti – govori Salispahić.

Ispred Zetre danas su bili i oni koji su se prije tri sedmice vakcinisali Pfizerom u Srbiji sa namjerom da se revakcinišu u Zetri. No, kako koji dolaze, tako ih osoblje sa prijemnog punkta vraća uz obrazloženje da se revakcinisati mogu samo oni koji su primili prvu dozu AstraZenece u Srbiji.

- Svi oni koji su u Srbiji primili AstraZenecu mogu se u Zetri revakcinisati. Prije toga potrebno je otići u Zavod zdravstvenog osiguranja KS koji će im kreirati novu uputnicu sa kojom će doći u Zetru – nezvanično saznajemo od osoblja zaduženog za organizaciju vakcinacije.

I sugrađanin, koji nam se predstavio inicijalima M. K., plato Zetre danas je napustio vidno razočaran.

- U petak mi je 22. dan da sam primio prvu dozu Pfizera u Čačku. Mislio sam se revakcinisati u Zetri. Međutim, rekli su mi da to ne mogu jer nema Pfizer vakcina. Ne mogu čekati dolazak vakcina, pa ću u petak sa familijom ponovo put Srbije – govori M. K.

Mnogi koji su se danas došli vakcinisati, raspitivali se se i za Sinopharm vakcinu, ali ih je bilo samo za revakcinaciju.

I nas je zanimalo šta je sa 500.000 doza Sinopharm vakcine, koja je u našu zemlju stigla prošlog petka (6. august), nakon što je Vlada FBiH kupila te vakcine. Faktoru je jučer iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rečeno kako se podjela vakcina odvija prema Planu za vakcinaciju protiv COVID-19 koji je izradio ovaj zavod po utvrđenom algoritmu, a u skladu sa izraženim potrebama kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

VEZANI TEKST - Za ovu sedmicu 62.682 doze: Koliko je koji kanton dobio Pfizer, Sinopharm i AstraZeneca vakcina

Tako je, prema izraženim potrebama, za ovu sedmicu u Kanton Sarajevo distribuirano 858 Pfizer BioNTech vakcina namijenjenih za prvu dozu, 5.250 Sinopharma za drugu dozu te 9.230 AstraZeneca vakcina namijenjenih za prvu dozu.

S obzirom na to da je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH za provjeru sigurnosti i kvalitete vakcine potrebno do 48 sati, uz napomenu da rade i u dane vikenda, nemoguće je, a ne postaviti pitanje, zašto Zavod za javno zdravstvo KS za ovu sedmicu nije iskazao potrebu i za određenom količinom Sinopharm vakcina za prvu dozu?! Dakle, pitamo to jer tih vakcina imamo, a i ljudi ih traže.

Ipak je najviše onih koji se žele vakcinisati Pfizerom, ali te vakcine nema ili je ima u malim količinama. Jutros ispred Zetre zbrka, za jedne, koji se interesuju za Pfizer vakcinu, ima doza i propuštaju se, drugima se govori kako vakcine nema.

Jučer je nije bilo ni za one koji, zbog narušenog zdravlja, ne mogu primiti AstraZeneca vakcinu. Nekoliko njih jutros je zvalo redakciju Faktora kazavši kako su jučer vraćeni iz Zetre jer im je rečeno da nema Pfizer vakcina, a ni kineskih.

 

VEZANI TEKST - Forto kaže da su svi članovi Vlade KS vakcinisani, a nisu ništa objavili

U gradu sve se glasnije govori i o tome kako se u "Zetri samo preko štele može vakcinisati Pfizerom."

Osoblje zaduženo za organizaciju i provođenje vakcinacije u Zetri kaže kako to nije tačno.

- Mi imamo protokole. Pfizer, pa i Sinopharm, mogu primiti samo oni kojima su ljekari, zbog njihovog zdravstvenog stanja (onkološki pacijenti, oboljeli od cerebralne paralize, sa Downovim sindromom...), naznačili da mogu primiti te vakcine – saznajemo od tih ljudi.

Nezvanično, također, kažu kako je jučer potrošeno 160 doza Pfizer vakcina za one kojima su je ljekari preporučili, a da za danas imaju samo jednu bočicu u kojoj je šest doza.

- Danas nam je trebao doći jedan dječak koji ima teško oboljenje, kako bi primio tu vakcinu. Za njega treba posebna organizacija kako bi se doveo u Zetru. Dakle, kad otvorimo bočicu, jednu dozu ćemo dati tom dječaku, a ostalih pet drugima, kojima je samo od ljekara naznačena ta vakcina – objasnili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.