open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Kome vjerovati: Špirić kaže da nisu blokirali rad institucija BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) je, nakon što zbog nedostatka kvoruma nije održana hitna sjednica tog doma, kazao je da je očekivao da će danas razgovarati o onome što su godinama govorili da jeste prioritet BiH, a to su izmjene Izbornog zakona. 
26.04.2022. u 14:11
get url
text

Špirić je tako, nakon nekoliko godina priče o tom prioritetu, očekivao razgovore o izmjenama Izbornog zakona osam dana prije nego što će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, prema njihovim najavama, donijeti odluku o raspisivanju izbora za oktobar.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Delegati iz SDA neće prisustvovati sjednici, odlučili smo tako onemogućiti usvajanje nakaradnog zakona

Hitna sjednica Doma naroda je bila zakazana za 11 sati, a na njenom dnevnom redu je bio prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje su predložili delegati iz HDZ-a, a o kojima nije postignut dogovor na pregovorima stranaka. Na sjednicu Doma naroda tako danas nisu došli delegati iz SDA i jedan iz SBB-a, te ju je predsjedavajući Doma naroda i lider HDZ-a Dragan Čović ponovo zakazao za sutra. 

Špirić pak očekuje da će sutra imati kvorum i da će razgovarati o ovim bitnim pitanjima za sve građane BiH.

- Niz godina ukazujem da se rješenje za budućnost BiH treba tražiti u BiH. Svi koji ovih dana borave izvan BiH i traže recept ne čine dobro za BiH. Mnogo je otvorenih pitanja koje traže dnevne rasprave. Godinu smo, na zahtjev institucija RS-a, imali brojne teme o kojima smo htjeli razgovarati u smislu izgradnje bolje budućnosti BiH - kazao je Špirić, te ustvrdio da "s bošnjačke strane nije bilo želje da se razgovara".

- Ovo se može iščitavati kao "BiH, to smo mi, svi koji ne misle kao mi, doviđenja". To je najteži odgovor koji smo mogli dobiti 30 godina od Dejtona - komentirao je Špirić razloge otkazivanja sjednice Doma naroda.

S druge strane, Bakir Izetbegović, lider SDA i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, ranije je danas istakao da su oni uvijek na predispoziciji, ali da je SNSD to odbio i to prilično drsko.

- Bili smo raspoloženi da se razgovara i nađu rješenja o pitanju državne imovine, oko Inzkovog zakona... Do SNSD-a je. Možda će se smekšavati s obzirom na promjenu situacije u svijetu, onoga što se dešava oko Ukrajine, možda će dodatno spusti durbin i možda stvari krenu – dodao je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Iz SNSD-a potvrdili da je sve na čekanju zahvaljujući njima, za njih problemi BHRT-a nisu za PSBiH

Špirić je na press konferenciji nakon otkazane sjednice Doma naroda ustvrdio i da "RS nije imao za cilj niti je blokirala rad institucija, nego je bila nespremnost političkog Sarajeva da u institucijama odlučujemo o budućnosti ove zemlje".

Koliko stranke iz RS-a nisu blokirale rad Parlamenta BiH, pokazuje podatak da od kraja jula prošle godine njihovi parlamentarci nisu dolazili na sjednice domova Parlamenta BiH, a na onima na kojima su bili mahom su glasali protiv ili suzdržano, što je također jedan od razloga za nedonošenje odluka i zakona.

Ni Vijeće ministara Bosne i Hercegovine tokom nekoliko mjeseci nije uspijevalo donositi odluke, a slično se ponašao i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Stranke iz RS-a su u julu odlučile da ne učestvuju u donošenju odluka u institucijama BiH nakon što je tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima je zabranjeno i kažnjivo negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.