open-navfaktor-logo
search
ANUBiH
Komemoracija akademiku Berislavu Topiću: Mnogim generacijama udahnuo je ljubav prema stomatologiji
U Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) u Sarajevu danas je održana komemoracija povodom smrti njenog redovnog člana - akademika Berislava Topića, izuzetnog čovjeka i intelektualca koji je ostavio neizbrisiv trag na naučnom, obrazovnom i društvenom planu Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnim naučnim okvirima.
11.09.2023. u 15:12
get url
text

U prisustvu članova porodice, dugogodišnjih saradnika i prijatelja, o ličnosti i djelu akademika Topića, njegovim ljudskim i profesionalnim kvalitetima, te izuzetno bogatom akademskom putu, govorila je potpredsjednica ANUBiH, akademkinja Lidija Lincender-Cvijetić.

Između ostalog, istaknula je kako odlazak akademika Topića predstavlja nenadoknadiv gubitak za Akademiju, a posebno za Odjeljenje medicinskih nauka, gdje je izabran, najprije, za dopisnog, a potom i redovnog člana.

Poručila je kako se radi o čovjeku koji će trajno ostati u sjećanju brojnih generacija studenata, saradnika i kolega.  

Od akademika Topića oprostio se i predsjednik Stomatološke komore Federacije BiH prim. dr. Mirsad Tokić, potcrtavajući kako se radi o velikom čovjeku, doajenu stomatologije u Bosni i Hercegovini i učitelju brojnih generacija koje je nesebično inspirisao ljubavlju prema nauci i obrazovanju.

- Bio je moj učitelj i mnogim generacijama, prije i poslije mene, udahnuo je ljubav prema stomatologiji i tom pozivu – kazao je Tokić, upućujući izraze sućuti porodici preminulog i odajući mu počast uime svih generacija koje su imale privilegiju da ga upoznaju.  

Budući da je akademik Topić bio snažno prisutan i na kulturnom planu, o njemu je biranim riječima govorio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak dr. sc. Nikola Čiča, naglašavajući njegov doprinos u radu, oblikovanju i promoviranju aktivnosti ovog društva.

- Danas se sjećamo i odajemo počast akademiku Berislavu Topiću, čovjeku koji je, ne samo bio od izuzetne važnosti za nauku i akademsku zajednicu, već je, također, ostavio dubok trag u radu HKD Napredak kao njegov član i dopredsjednik – kazao je Čiča, akcentirajući kako su njegova predanost, nesebična podrška i mentorstvo ostavili trajni dojam na sve saradnike.  

Na komemoraciji akademiku Topiću pročitani su telegrami sućuti koje su, među ostalima, uputili Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Hrvatska komora dentalne medicine.

Kako je rečeno, njegovo naslijeđe, ljudska toplina i specifičan profesionalni odnos, znanje i autoritet u čijem je fokusu čovjek sa svim svojim potrebama i nadama, ostat će upamćeni i biti trajna inspiracija svima koji su ga poznavali.

VEZANI TEKST - Preminuo akademik Berislav Topić

Akademik Berislav Topić rođen je 1931. godine u Širokom Brijegu. Diplomirao je 1958. na Stomatološkom odsjeku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao 1965. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je 1968. i habilitirao. Godine 1972. postao je specijalista za bolesti usta i zuba i 1973. doktorirao.

Njegova bibliografija sadržava više od 400 referencija: naučnih i stručnih radova, projekata, udžbenika, monografija, kongresnih referata, predavanja, recenzija, popularnih članaka, mentorstava u magisterijima i disertacijama. Obnašao je i niz značajnih funkcija, a dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su nagrada 'Veselin Masleša' i '27. juli'.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.