open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Komemoracija Muhamedu Filipoviću u petak u Rektoratu UNSA
Komemoracija akademiku Muhamedu Filipoviću koji je preminuo danas u Sarajevu u  91. godini, bit će održana u petak, 28. februara, sa početkom u 10.00 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. 
26.02.2020. u 17:48
get url
text

Komemoraciju zajednički organizuju  Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti BiH i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU).

Muhamed Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU.

Filipović je bio jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Velikoj Britaniji.

Rođen je u Banjoj Luci 1929. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine.

Autor je više knjiga, a neke su i prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda imala je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.