open-navfaktor-logo
search
Genocid u Srebrenici
Komemorativni centar Tuzla: Salihović identifikovao oca 25 godina nakon njegovog ubistva
U Komemorativnom centru Tuzla obavljene su dvije identifikacije nedužnih žrtava genocida, kojeg su počinile srpske vojne, paravojne i policijske snage nad Bošnjacima u danima nakon 11. jula 1995. godine, kada je pala tadašnja "zaštićena zona Ujedinjenih nacija (UN)" Srebrenica, u Bosni i Hercegovini.
09.06.2020. u 12:28
get url
text

Bahrudin Salihović je imao 25 godina kada se rastao sa ocem Bajrom u rejonu Ravnog Buljima. Nikad ga više nije vidio, a 25 godina kasnije potpisao je njegovu identifikaciju.

- Odlučili smo se da ovog 11. jula, 25 godina poslije njegovog ubistva, klanjamo dženazu. Majka je živa i zbog toga smo donijeli takvu odluku. Još ne znam hoće li naši bližnji iz inostranstva biti u prilici da dođu na dženazu - rekao je Bahrudin Salihović.

U srebreničkom genocidu, kaže Bahrudin, izgubio je pola svoje familije. Vratio se u rodnu Voljavicu kod Bratunca gdje je do 1992. godine igrao za FK Podrinje.

- Više nema ko da igra. Od 11 igrača među živima sam ostao samo ja. Do slobodne teritorije sam došao poslije devet dana pješačenja kroz šume - prisjeća se svoje životne golgote Bahrudin Salihović.

Od oca Bajre, priča on, pronađena je samo potkoljenica. Njegov otac je rođen 1943. godine, a ubijen je u 52. godini života. Dvije i po decenije je tragao za njegovim posmrtnim ostacima, a u februaru ove godine dobio je informaciju kako je pronađen dio kostiju nakon čega je izvršena identifikacija.

Dženaza će biti klanjana 11. jula 2020. godine u Memorijalnom centru Potočari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.