open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Komesar za proširenje EU-a Varhelyi: U našoj Uniji nema mjesta za poricanje genocida!
Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi poručio je danas da je cijela Evropa uz žrtve genocida nad Bošnjacima Srebrenice te je poslao jasnu poruku da Evropskoj uniji nema mjesta za negatore genocida.
11.07.2021. u 11:45
get url
text

- Naša je dužnost da se sjetimo genocida u Srebrenici. To je jedan od najstrašnijih zločina u novijoj evropskoj historiji, kada je preko 8.372 muslimanskih muškaraca i dječaka namjerno i sistemski ubijeno od strane snage Bosanskih Srba u UN-ovoj sigurnoj zoni Srebrenice, gradu koji je trebao biti sigurno mjesto u ratu koji je harao Bosnom i Hercegovinom - dodao je Varheyli.

- Sjećamo se i odajemo počast žrtvama i dijelimo tugu njihovih porodica i onih koji su preživjeli. Evropa nije zaboravila našu vlastitu odgovornost što nismo u stanju spriječiti i zaustaviti rat i genocid. Naša je također dužnost osigurati odgovornost. Važno je svake godine ponavljati istu poruku: Srebrenica nas i dalje podsjeća na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više nikada ne ponovi. Stoga je naša dužnost zauvijek pamtiti Srebrenicu. A takođe nas treba podsjetiti da se genocid dogodio ne samo u Srebrenici već i drugdje. Nema razlike u genocidu - genocid je genocid - kazao je Varhelyi, saopćio je Memorijalni centar Srebrenica.

Nedavne odluke međunarodnih sudova još jednom su pokazale da počinitelji mogu biti beno nekažnjeni. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sjećanja na ubijene.

- Ono što se dogodilo u Srebrenici dva su međunarodna suda prepoznala kao akt genocida: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodni sud pravde 2006. Ove utvrđene činjenice treba priznati. U našoj Uniji nema mjesta za poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi - zaključio je Varhelyi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.