open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice
Kominlija: Dobili smo informaciju da će Vlada FBiH obustaviti stečajni postupak u "Zraku"
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na danas održanoj sjednici usvojila je prijedlog zaključka Ministarstva energije, rudarstva i industrije koji se odnosi na preispitivanje osnovanosti pokretanja stečajnog postupka u preduzeću "Zrak".
01.06.2023. u 15:01
get url
text

Emir Kominlija, predsjednik Sindikata preduzeća, kazao nam je kako su nakon sjednice dobili informaciju da je u odluci Vlade FBiH navedeno "kako nisu ostvareni uvjeti za pokretanje stečajnog postupka".

VEZANI TEKST - Radnici Zraka razočarani: Država Aluminiju pokrije 140 miliona KM dugova, nama ne može ni 20, a imamo posla

- Dobili smo informaciju da je na sjednici Vlade donosena odluka o obustavi stečaja, da će Vlada angažirati svoje advokate, te da će preduzeće vratiti u predstečajni postupak te povući iz Budžeta sedam miliona KM koji će se dati "Zraku" kako bi se izmirila određena dugovanja - kazao je Kominlija.

Vojin Mijatović, zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, kazao je kako Vlada FBiH smatra da preduzeće "Zrak" ima itekakvu šansu opstati na tržištu, prenosi Fena.

- Pretpostavka resornog ministarstva i Vlade je da nisu ispunjene pretpostavke ili dovoljni zakonski uvjeti za otvaranje stečajnog postupka te ćemo putem zakonskog zastupnika uraditi sve da zaustavimo proces stečaja i vratimo proces u pred stečajni postupak jer Vlada Federacije smatra da ovo preduzeće ima itekakvu šansu opstati na tržištu, a da u procesu predstečajnom postupku možemo uraditi sve da "ozdravimo" preduzeće i da ono nastavi funkcionirati na tržištu s obzirom na sve kapacitete koje ima - rekao je Mijatović.

 

Radnici preduzeća "Zrak" u ponedjeljak - 29. maja blokirali su ulaz u firmu i poručili stečajnom upravniku da neće dopustiti da uđe i podijeli otkaze radnicima.

VEZANI TEKST - Radnici Zraka čekaju potez Vlade FBiH, stečajni upravnik tvrdi da kajmak posla s Austrijancima ide nekome s vrha

- Pozivamo Vladu FBiH i resorno ministarstvo da što hitnije reaguje i zaustavi stečaj firme - naveli su tada radnici.

Općinski sud u Sarajevu je prije nešto više od 40 dana donio prvostepenu odluku o stečajnom postupku u ovom preduzeću, ali su radnici, preko advokata Edina Suljića, uložili žalbu na Kantonalnom sudu.

Kominlija nam je danas potvrdio i da je vršitelj dužnosti direktora preduzeća "Zrak", Edin Čano, također uložio žalbu na odluku Općinskog suda o pokretanju stečajnog postupka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.