open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Komisija dala negativno mišljenje: Iz SNSD-a, HDZ-a i HDZ-a 1990. protiv smanjenja otpremnina funkcionera
Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije podržala izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim bi bile smanjene otpremnine funkcionera kada odlaze u penziju, saopćeno je iz Parlamenta BiH.
27.03.2023. u 18:40
get url
text

VEZANI TEKST - Ko će primati i penziju i plaću u Parlamentu BiH, a koliko će ih u ovom mandatu steći to pravo

Kako je za Faktor potvrđeno, za su bili samo Dženan Đonlagić (DF) i Džemal Smajić (Stranka za BiH), dok su protiv bili članovi komisije Snježana Novaković-Bursać (SNSD), Zdenko Ćosić (HDZ) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990). 

Prema predloženim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, otpremnine, koje sada iznose i do 30.000 KM, bile bi snižene na maksimalnih oko 10.000 KM za parlamentarce, ministre... 

Ovakve izmjene je u prošlom sazivu Parlamentarne skupštine BiH predložio tadašnji zastupnik Naše stranke Damir Arnaut. Zastupnički dom Parlamenta BiH je ovaj zakon usvojio prošle godine po hitnom postupku, ali ga je Zastupnički dom dostavio Domu naroda za usvajanje po redovnoj proceduri.

U Zastupničkom domu protiv ovih izmjena zakona bili su tada zastupnici HDZ-a i SNSD-a.

Zahvaljujući zakonima, parlamentarci imaju pravo na otpremninu za odlazak u penziju, a da se potom dan nakon penzionisanja vrate u parlamentarne klupe i dobijaju i penziju i plaću, što su mnogi i koristili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.