open-navfaktor-logo
search
Parlament
Komisija Doma naroda BiH o zakonima: Razmatrali povećanje plaća policiji i vojsci, otpremnine...
Na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržani principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom PSBiH.
26.07.2022. u 14:38
get url
text

Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, skraćeni postupak, čiji je predlagač Zastupnički dom PSBiH.

Ovaj prijedlog zakona predviđa povećanje plaća, kroz izmjene koeficijenata, zaposlenim u državnoj službi sa najnižim koeficijentima, uključujući profesionalna vojna lica, policijske službenike i državne službenike i zaposlenike.

Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zastupnički dom.

Predloženom izmjenom ovog zakona propisuje se da osobe zaposlene u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju, a koja se utvrđuje u visini šest ostvarenih neto plaća zaposlenog, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, ali maksimalno do iznosa dvanaest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, odnosno minimalno u iznosu šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH.

Podržan je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, čiji je podnosilac Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Komisija nije podržala Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u 2021. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Ustavnopravna komisija u vezi sa zahtjevom Ustavnog suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o državljanstvu čiji je podnosilac zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, konstatirala je da je PSBiH usvojila ovaj zakon i Ustavnom sudu prepušta donošenje odluke u tom predmetu.

Radi nedostatka glasova iz reda jednog konstitutivnog naroda, Ustavnopravna komisija Doma naroda nije mogla dati mišljenje o zahtjevu Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a i Zakona o dopunama Zakona o entitetskoj upravi čiji je podnosilac predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.