open-navfaktor-logo
search
Odgovorili ekspertima iz stranke Naprijed
Komisija: Helikopter koji nabavlja MUP KS je najbolji koji će imati država BiH
Faktor
16.03.2024. u 13:21
get url
text
FOTO: Ilustracija/Screenshot/Vertical Magazine
Komisija za provođenje postupka nabavke helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo reagirala je na saopćenje za javnost, kako su naveli, "navodne grupe" eksperata stranke Naprijed "u kojem populistički i bez utemeljenja kritikuju nabavku helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo, dezavuišući javnost informacijama koje nisu tačne".
- Postupak javne nabavke za izbor ponuđača i nabavku helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo pokrenut je u oktobru 2023. godine, a prethodio mu je višemjesečni rad i pripreme tenderske dokumentacije od strane Komisije za provođenje postupka javne nabavke helikoptera formirane u julu iste godine. Komisiju čini devet članova, eksperata iz različitih oblasti, uključujuči i aviomehaniku i vojnu opremu.
Tenderska dokumentacija i specifikacija za nabavku helikoptera urađena je tako da se vodilo računa o svemu i da helikopter koji će biti nabavljen po tehničkim karakteristikama ima maksimalne mogućnosti. Komisija za provođenje postupka javne nabavke helikoptera MUP-a Kantona Sarajevo odgovorno tvrdi da je helikopter koji nabavlja MUP Kantona Sarajevo najbolji koji će imati država Bosna i Hercegovina - naveli su iz Komisije, saopćio je MUP KS.
Istovremeno, kako navode, žele informisati javnost da, iako je postupak javne nabavke helikoptera u potpunosti javan i transparentan, tokom njegovog provođenja nailaze na brojne poteškoće koje u skladu sa zakonskim rokovima otklanjaju. Komisija, kako dodaju, svoj posao obavlja zakonito i neće se baviti neutemeljenim i neosnovanim tvrdnjama koje iznose nedovoljno upućeni u proces.
- Ipak, kako bi javnost bila upoznata sa svim činjenicama i demantovani netačni navodi iz pomenutog saopćenja, ističemo da su se na pomenuti postupak nabavke prijavila dva ponuđača: Shot d.o.o. Zenica i Leonardo S.P.A. Italija.
Ponuda ponuđača Leonardo S.P.A Italija je bila formalno-pravno potpuno neispravna i odbačena je, a evo i zašto: ponuđač nije uredno jamstvenikom uvezao i osigurao tendersku dokumentaciju, nijedna izjava o profesionalnoj i tehničkoj sposobnosti nije bila ovjerena i potpisana, dok je predmetni ugovor iz tenderske dokumentacije bio samo potpisan, ali ne i ovjeren pečatom i nisu ispunjeni osnovni elementi ugovora koje je ugovorni organ tražio, a tiču se finansijskog dijela.
Odbijeni ponuđač je uputio žalbu Uredu za razmatranje žalbi koji je također konstatovao da je ponuđač – Leonardo S.P.A. Italija napravio niz propusta i da je ugovorni organ – u ovom slučaju MUP KS, pravilno postupio kada je ponudu ocijenio neprihvatljivom. Indikativno je da nakon što je oštećeni ponuđač iscrpio pravne mogućnosti, sa istim pitanjima u javnost izlazi određena politička partija čime impliciraju da su prikriveni lobisti odbijenog ponuđača - navode iz Komisije.
Komisija za provođenje postupka javne nabavke helikoptera smatra da ovakvim postupanjem pojedinci neutemeljeno dovode u pitanje postupak javne nabavke i miješaju se u postupak koji još nije završen i otvoreno ga sabotiraju, a što može biti predmetom istrage nadležnih organa.
- Radi objektivnog informisanja javnosti, demantovat ćemo još nekoliko neutemeljenih tvrdnji navodnih eksperata, iznesenih u saopćenju. Što se tiče tvrdnji da helikopter ne može dobiti certifikat, obavještavamo javnost da se još nikada nije desilo da neki helikopter proizvođača Bell nije poletio i da nije dobio certifikat.
Nema nijednog dokazivog razloga i činjenice da certifikat za novoproizvedenu letjelicu Bell 412 EPX ne bude uredno izdat i dostavljen u trenutku isporuke helikoptera za koju je rok 24 mjeseca od potpisivanja ugovora. Tačno je da je ovo pitanje problematizirao i ponuđač čija ponuda nije prihvaćena, ali je Ured za žalbe predmet vratio ugovornom organu na ponovni postupak, sa gore citiranim mišljenjima da je Komisija ispravno postupila. Dodajmo i to da ovu vrstu helikoptera koriste sve policijske agencije zemalja bivše Jugoslavije, dok nabavku iste letjelice provode i Oružane snage BiH - ističu iz Komisije i dodaju:
- Vezano za tvrdnje da se navedeni helikopter na tržištu mogao kupiti za četiri miliona eura jeftinije, ukazujemo stranci Naprijed da Komisija za provođenje postupka nabavke helikoptera postupak vodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a ne po analizama tržišta samoprozvanih eksperata, te da su se na javnu nabavku, kao što smo već rekli, javila dva ponuđača.
Razlika u cijeni koju su ponudili iznosila je 122.426,50 KM, a zbog činjenice da je ponuda Leonardo S.P.A. Italija bila formalno-pravno neispravna, prihvaćena je ponuda firme Shot d.o.o. Zenica, u iznosu od 30.340.000 KM (bez PDV-a). Usporedbe radi, dva helikoptera nabavljena od strane MUP-a Republike Hrvatske koštala su više od 36 miliona eura - istakli su u saopćenju.
Dodaju da će Komisija za provođenje postupka javne nabavke helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo nastavit će provođenje navedenog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i zakonom utvrđenim rokovima, a za sva eventualna pitanja i nedoumice stoji na raspolaganju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.