open-navfaktor-logo
search
Parlament
Komisija nije podržala principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu BiH
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač zastupnik Nihad Omerović.
28.02.2024. u 12:02
get url
text

Komisija je usvojila i zaključak u kome se od svih ovlaštenih predlagača zakona traži da jasno preciziraju ustavni osnov, u skladu sa ustavnim nadležnostima BiH.

Usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, koji se razmatra po skraćenom postupku, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma PSBiH podržala je nekoliko zastupničkih inicijativa Šemsudina Mehmedovića.

Predloženim inicijativama obavezuje se šest institucija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu te četiri institucije BiH sa sjedištem u Mostaru da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH; kao i pet institucija BiH sa sjedištem u Republici Srpskoj da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o upravi i Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH.

U vezi s ovim inicijativama, Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma PSBiH usvojila je i zaključak kojim poziva sve institucije BiH da osiguraju nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Ustavom BiH - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.