open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Komisija "oborila" dopune Krivičnog zakona: "Trojkaši" isporučili HDZ-u i SNSD-u mehanizam blokade
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, glasovima HDZ-a i SNSD-a, nije prihvatila dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine.
20.03.2023. u 10:20
get url
text

Protiv su bili članovi ove komisije Marinko Čavara (HDZ), Nebojša Radmanović i Obren Petrović iz SNSD-a i Milan Petković (Ujedinjena srpska).

Za dopune ovog zakona glasali su Šerif Špago i Amor Mašović iz SDA, te Albin Muslić (SDP), dok je prethodno sjednicu Ustavnopravne komisije napustio Predrag Kojović (Naša stranka). Na sjednici nije bila Darijana Filipović (HDZ). 

- Ustavnopravna komisija Parlamenta BiH utvrdila je da izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se predviđa kazna zatvora za one koji narušavaju suverenitet nije u skladu sa Ustavom. Po njima je narušavanje suvereniteta BiH prihvatljivo i ustavno. Toliko o novim vjetrovima promjena - prokomentirao je Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnka DF-a koji je i predložio dopune zakona. 

Dunović je za Faktor kazao da će se danas na sjednici Zastupničkog doma glasati o ovom negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije, a ne o dopunama zakona, te da ne očekuje pozitivan ishod. 

- To iz razloga što ove stranke "trojkaši", kako ih ja zovem jer za vođenje države trebate biti odlikaš, nemaju hrabrosti za važne odluke ili to prepuste partnerima iz HDZ-a i SNSD-a. Očekujem da sada svaki zakon koji se tiče jačanje BiH bude obaran - dodao je Dunović. 

Istakao je da prilikom formiranja parlamentarne većine stranke koje se nazivaju patriotskim i probosanskim nisu vodile računa o većini u Ustavnopravnoj komisiji već o svojim pozicijama, te smo sada došli u situaciju da se kaže da ovakvi zakoni nisu u skladu sa Ustavom bez ikakvog obrazloženja, rasprave ili argumenata. 

- A dopune Krivičnog zakona kakve su predložene jesu u skladu sa Ustavom i pri izlaganju sam i rekao da je suverenitet naveden u Ustavu i neprenosiv je - kazao je Dunović.

Rekao je da je Kojović izašao na prethodnoj tački dnevnog reda Ustavnopravne komisije koja se odnosila na dopune Zakona o sportu jer nije dobio objašnjenje zašto dopune tog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH. 

- I da je Kojović ostao, ne bi bilo dovoljno da dopune Krivičnog zakona dobiju podršku. Ali ne želim da amnestiram Kojovića. "Trojkaši" su isporučili HDZ-u i SNSD-u mehanizam blokade i nema potrebe da se sada ljute i izlaze sa sjednice. O tome su prije trebali voditi računa - istakao je Dunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.