open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Komisija odlučuje o sukobu interesa generalnog direktora BH Telecoma, ministra Hurtića...
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH na sjednici zakazanoj za utorak, 20. februar, treba pokrenuti postupke protiv devet osoba, među njima protiv ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlida Hurtića i generalnog direktora kompanije BH Telecom Amela Kovačevića.
13.02.2024. u 12:48
get url
text

Prijavu komisiji protiv Hurtića i Kovačevića uputio je Transparency international u BiH.

Kovačević je, kako su naveli, bio savjetnik ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, a imenovan je za generalnog direktora BH Telecoma mada zakon ne dozvoljava savjetnicima izabranih zvaničnika da rukovode javnim preduzećima šest mjeseci nakon isteka mandata. 

Ministar Hurtić je prijavljen jer je vlasnik izdavačke kuće Nam iz Tuzle koja je prošle godine dobila dva tendera vrijedna više od 1,4 miliona KM budžetskog novca.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa na dnevnom redu ima i pokretanje postupka protiv Jelene Račić, člana Ureda za razmatranje žalbi BiH. Mediji su pisali da je ovaj ured odlučivao o žalbi u predmetu u kojem je učestvovala firma Prointer, a da je sestra Jelene Račić menadžerka u kompaniji čiji je Prointer član.

Komisija će odlučivati i o pokretanju postupka protiv Darka Šandare, savjetnika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, zatim protiv Siniše Vidovića iz Ujedinjene srpske, čija je firma, prema medijskim objavama, nabavljala službena vozila institucijama vlasti, a on je savjetnik predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića.

VEZANI TEKST - Propao još jedan pokušaj odlučivanja o sukobu interesa Nikšića, Zolaka, Petrovića: Komisija otkazana jer nema kvoruma

Trebaju biti pokrenuti i postupci protiv člana Vijeća nacionalnih manjina BiH Hakana Varana, nekadašnjeg parlamentarca iz SBB-a Muniba Jusufovića, nekadašnjeg parlamentarca SNSD-a Dragana Bogdanića, SNSD-ovog Dragana Kneževića.

Osim ovoga, na dnevnom redu su odluke o sankcijama protiv osam osoba, s tim da se nekima neće moći realizirati jer više ne obavljaju funckije u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, a među takvim su Nermin Nikšić, premijer FBiH, te Aleksandar Zolak, bivši direktor Agencije za lijekove BiH.

Sankcije, po svemu sudeći, ako Komisija tako izglasa, idu Drašku Milinoviću, koji je i dalje direktor Regulatorne agencije za komunikacije, te Obrenu Petroviću, zastupnika SNSD-a u bh. Parlamentu.

Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa čine zastupnici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te, po funkciji, direktor i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Od parlamentaraca u komisiji su Mira Pekić, zastupnica PDP-a i predsjedavajuća Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Safet Softić (SDA), Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Slavko Matić (HDZ), Denis Zvizdić (NiP), te Radovan Kovačević (SNSD).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.