open-navfaktor-logo
search
Održali sjednicu
Komisija verificirala: Naknade za smještaj i odvojeni život Čoviću, Čolaku, Špiriću...
Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odobrila je u ponedjeljak Draganu Čoviću, zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda, i Nikoli Špiriću, predsjedavajućem Doma naroda, pravo na naknadu troškova smještaja i odvojenog života.
29.06.2022. u 14:21
get url
text

Delegatu Bariši Čolaku (HDZBiH) je osim prava na smještaj i odvojeni život, verificirano rješenje o pravu na naknadu troškova posjete porodici.

VEZANI TEKST - Parlamentarci će dobiti jubilarne nagrade i otpremnine, iz budžeta ide najmanje 185.000 KM

Prema odluci o pravima zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, naknada troškova smještaja je u visini osnovice za obračun plaća, koja će biti 535 KM, a naknada za odvojeni život je 300 KM. Pravo poosjeti porodici se odnosi na troškove prevoza maksimalno četiri puta mjesečno.

Također, Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamenta BiH je na posljednjoj sjednici u ponedjeljak verificirala rješenje o sticanju prava stalno zaposlenog zastupnika i delegata.

Tako su pravo da budu profesionalni zastupnici ostvarili Mirko Šarović (SDS) i Dragan Mektić (SDS), te delegati Lazar Prodanović (SNSD), Bakir Izetbegović (SDA), koji je prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, kao i Dragan Čović (HDZBiH), Bariša Čolak (HDZBiH), Nikola Špirić (SNSD).

Kako nam je pojašnjeno, rješenja su od 11. marta, te su donesena nakon što su zastupnici i delegati stekli pravo na penzionisanje, nakon čega imaju pravo da ponovo steknu status profesionalnog parlamentarca čija primanja, uz naknade, iznose od 5.000 KM do 7.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.