open-navfaktor-logo
search
Proglašena odgovornom
Komisija VSTV-a izrekla disciplinsku mjeru Gordani Tadić
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) proglasila je odgovornom tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić za objavljivanje neistinitog sadržaja na profilu na društvenoj mreži Facebook i izrekla joj disciplinsku mjeru "Smanjenje plaće za 30 posto a period od 12 mjeseci".
16.03.2023. u 11:59
get url
text

- Naime, tužena je javnom objavom na društvenoj mreži Facebook, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova Vijeća te tužene i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je na održanom sastanku vršen pritisak članova Vijeća da tužena, tada glavni tužilac, ustupi određene predmete Tužilaštva Bosne i Hercegovine drugom tužilaštvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene. Navedena objava tužene je od medija prenesena u javnom medijskom prostoru pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Vijeća i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije - saopćio je VSTV.

VEZANI TEKST - Odbijanje tužbe ili izricanje disciplinske sankcije Gordani Tadić

U vezi sa navedenim, kako dodaju, tužena je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 22. Zakona o VSTV-u BiH "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije" pa se tuženoj, u skladu sa članom 58. i 59. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine,  te u skladu sa Smjernicama za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima, za navedeni disciplinski prekršaj izrekla disciplinska mjera smanjenje plaće za 30 posto na period od 12 mjeseci.

- Na navedenu odluku Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskog komisiji VSTV-a BiH - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.