open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH
Dobili smo nekoliko podnesaka koji dovode u pitanje zakonitost i način donošenja podzakonskih akata Instituta za mjeriteljstvo, po kojim postoje indicije da se pokušavaju favorizirati određena preduzeća, kazao je Borenović.
AUTOR: M. R. S.
20.05.2024. u 07:58
get url
text
Branislav Borenović
Branislav Borenović
Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dobila je ozbiljne pritužbe na rad Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine zbog kojih su se odlučili na javno saslušanje predstavnika ove institucije.
- Dobili smo nekoliko podnesaka koji dovode u pitanje zakonitost i način donošenja podzakonskih akata Instituta za mjeriteljstvo, po kojim postoje indicije da se pokušavaju favorizirati određena preduzeća. Neki podnesci su anonimni, neki nisu – rekao je Branislav Borenović, predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije.
Dodao je da se ti podzakonski akti, koje donose rukovodioci institucije, odnose na uvjete i tehničke okolnosti u postupku mjerenja gledanosti medija, ali i na pitanje licenciranih kuća u drugim oblastima kao što su medicina, industrija.
- Malo se zna o toj oblasti mjeriteljstva, a radi se o značajnoj finansijskoj podlozi koja se odnosi na to – istakao je Borenović.
U podnescima se, između ostalog, navodi da članovi Vijeća za mjeriteljstvo BiH nisu konsultovani kada se donose podzakonski akti poput pravilnika.
Stoga je ova parlamentarna komisija donijela odluku o javnom saslušanju predstavnika Instituta za mjeriteljstvo, planiranom za 27. maj.
Borenović je rekao da su javna saslušanja važan parlamentarni mehanizam nakon kojeg se kao Komisija mogu obratiti, odnosno poslati informacije, nadležnim institucijama, uključujuči Tužilaštvo BiH. Dodao je da javno saslušanje ne znači da je neko kriv.
Komisija za borbu protiv korupcije takođe je odlučila 3. juna javno saslušati i predstavnike Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine zbog postupka homologacije vozila.
O ovom pitanju se vodila rasprava u bh. Parlamentu, a Tužilaštvo BiH je formiralo predmet. Radi se o nalazima koje je u svom izvještaju naveo Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, kada je doveo u pitanje način davanja javnih, višemilionskih, poslova iz nadležnosti državnog ministarstva nekim drugim preduzećima i organizacijama, bez kontrole i konkursa.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.